«Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;»

«Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί της Τρίτης, η επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, Νταϊάν Φάινσταϊν, ανέβηκε στο βήμα της Γερουσίας για να εξαπολύσει «βόμβα», οι συνέπειες της οποίας ακόμη δεν έχουν πλήρως αποτιμηθεί. Η ομιλία της Φάινσταϊν, μιας έμπειρης γερουσιαστού που ασκεί εδώ και 13 χρόνια ήπιο κοινοβουλευτικό έλεγχο στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, θα μπορούσε να συνοψισθεί στο ερώτημα «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;».

Η Φάινσταϊν καταφέρθηκε με ξεκάθαρες διατυπώσεις εναντίον της CIA, κατηγορώντας την για «απόπειρα εκφοβισμού» των συνεργατών της επιτροπής της Γερουσίας. «Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή για την επιτήρηση των μυστικών υπηρεσιών. Η απάντηση του Κογκρέσου και η έκβαση του ζητήματος θα δείξει αν η Επιτροπή Πληροφοριών μπορεί να επιτηρεί αποτελεσματικά τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών, ή αν η δουλειά μας παρεμποδίζεται από αυτούς τους οποίους επιτηρούμε».

Σύμφωνα με τη Φάινσταϊν, η CIA όχι μόνο διείσδυσε στους υπολογιστές των μελών της επιτροπής που ερευνούσαν το πρόγραμμα απαγωγών και βασανιστηρίων της CIA, αφαιρώντας έγγραφα, αλλά και εν συνεχεία προσπαθεί να τους εκφοβίσει καταγγέλλοντας στη Δικαιοσύνη ότι εκείνοι διείσδυσαν στα δικά της συστήματα.

Η Δημοκρατική Φάινσταϊν έχει δείξει αξιοσημείωτη ανοχή όλα αυτά τα χρόνια στη συσσώρευση ισχύος των μυστικών υπηρεσιών, αλλά φαίνεται ότι η υπομονή της εξαντλήθηκε όταν βρέθηκε άμεσα θιγόμενη. Η γερουσιαστής κατήγγειλε τη CIA για παραβίαση του συνταγματικού διαχωρισμού των εξουσιών και του νόμου που απαγορεύει στην υπηρεσία να δρα στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Για μαζικές παραβιάσεις του συντάγματος κατηγόρησε τις αμερικανικές υπηρεσίες και ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος μίλησε την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο μέσω βιντεολίνκ. «Η συνταγματική απαγόρευση των αδικαιολόγητων ερευνών και κατασχέσεων έχει μετατραπεί σε “κατάσχετε τα πάντα, απλά μην τα ερευνήσετε”» είπε ο Σνόουντεν, περιγράφοντας τη μαζική αποθήκευση τεράστιου όγκου προσωπικών δεδομένων δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη από την NSA.

O 30χρονος πρώην συνεργάτης των αμερικανικών υπηρεσιών, που παραμένει στη Μόσχα, εξακολουθεί να μην έχει κληθεί να καταθέσει για τους ισχυρισμούς αυτούς στο αμερικανικό Κογκρέσο. Αντιθέτως, στις αρχές Μαρτίου έστειλε τη γραπτή κατάθεσή του στο ευρωκοινοβούλιο, περιγράφοντας τους τρόπους με τους οποίους η NSA εργάζεται για την τροποποίηση της νομοθεσίας ευρωπαϊκών κρατών, προκειμένου να γίνουν νομότυπες οι αντισυνταγματικές μαζικές παρακολουθήσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος. «Το ευρωκοινοβούλιο πρέπει να ζητήσει από την NSA και τη βρετανική GCHQ να διαψεύσουν ότι παρακολουθούν τις επικοινωνίες Ευρωπαίων πολιτών. Θα έλεγα ότι η τωρινή κατάσταση είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα της υπαγωγής των δικαιωμάτων του εκλογικού σώματος στα προτάγματα των Γραφείων Εθνικής Ασφαλείας» σημείωσε. Η Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου αντέδρασε εγκρίνοντας, παρά τις έντονες αμερικανικές πιέσεις, ψήφισμα που ζητεί από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές να απαγορεύσουν τις μαζικές παρακολουθήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή