Προσωρινή ανακωχή στην Κριμαία – Συμφωνία Κέρι – Λαβρόφ για αλλαγή συντάγματος στην Ουκρανία

Προσωρινή ανακωχή στην Κριμαία – Συμφωνία Κέρι – Λαβρόφ για αλλαγή συντάγματος στην Ουκρανία

6' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία για ανακωχή στην Κριμαία μέχρι τις 21 Μαρτίου φέρονται να κατέληξαν τα υπουργεία Άμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.  «Εχει επιτευχθεί συμφωνία με τον (ρωσικό) Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για μια εκεχειρία στην Κριμαία έως τις 21 Μαρτίου», δήλωσε ο Ίχορ Τενιούχ στο περιθώριο υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν θα λάβουν δράση κατά του στρατού της Ουκρανίας στην Κριμαία κατά την περίοδο αυτή. «Οι στρατιωτικές μας θέσεις προχωρούν κατόπιν τούτου με μια αναπλήρωση των εφεδρειών», πρόσθεσε. Οι διοικητές των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων στη χερσόνησο της Κριμαίας συμφώνησαν ότι οι ουκρανικές βάσεις δεν θα αποκλείονται έως την Παρασκευή 21 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο Τενιούχ.

Οι βάσεις αυτές που έως τώρα ήταν αποκλεισμένες από ρωσικές ή φιλορωσικές δυνάμεις, και ο ανεφοδιασμός των οποίων είχε καταστεί δύσκολος, θα μπορούν στη διάρκεια της περιόδου αυτής να αποκαταστήσουν τα αποθέματά τους, πρόσθεσε ο υπουργός. Στις 21 Μαρτίου η Δούμα, η ρωσική Κάτω Βουλή, αναμένεται να ψηφίσει ένα σχέδιο νόμου που αφορά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, αντικείμενο του δημοψηφίσματος που διεξάγεται σήμερα στην ουκρανική χερσόνησο. Την ίδια ημέρα η Ουκρανία ελπίζει ότι θα υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσής τους. 

Συμφωνία Κέρι-Λαβρόφ για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, συμφώνησαν σήμερα να επιδιώξουν μια λύση στην κρίση στην Ουκρανία δίνοντας ώθηση στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το είδος των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται παρά είπε ότι θα πρέπει να επέλθουν "σε μια γενικά αποδεκτή μορφή και λαμβανομένων υπόψη των συμφερόντων όλων των περιοχών της Ουκρανίας". Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από την Ουάσινγκτον.

Στη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία τους μέσα σε δύο ημέρες, ο Λαβρόφ κάλεσε επίσης τον Κέρι να χρησιμοποιήσει την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών για να προτρέψει το Κίεβο να σταματήσει τη "μαζική ανομία" εναντίον του ρωσόφωνου πληθυσμού. "Ο Σεργκέι Βικτόροβιτς Λαβρόφ και ο Τζον Κέρι συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται προκειμένου να βρουν μια λύση στην Ουκρανία μέσω μιας ταχείας συνταγματικής μεταρρύθμισης με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πρόταση Μέρκελ προς Πούτιν για περισσότερους παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ευχήθηκε όπως περισσότεροι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αναπτυχθούν στην Ουκρανία, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε η καγκελαρία. «Η καγκελάριος πρότεινε όπως η υφιστάμενη παρουσία του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία διευρυνθεί άμεσα και ένας πιο σημαντικός αριθμός παρατηρητών αποσταλεί στα καυτά σημεία, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η καγκελαρία. «Μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία κατά τη σύνοδο του μόνιμου συμβουλίου του ΟΑΣΕ στη Βιέννη», που πραγματοποιείται τη Δευτέρα (αύριο), συνέχισε η Μέρκελ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της.

 Ο Πούτιν «έκρινε την πρωτοβουλία αυτή θετική. Δέχθηκε να δώσει σχετικές οδηγίες στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών (Σεργκέι) Λαβρόφ», συνεχίζει το ανακοινωθέν.

Ωστόσο η γερμανίδα καγκελάριος καταδίκασε επίσης την επέμβαση ρώσων στρατιωτών το Σάββατο σε ένα χωριό στη νότια Ουκρανία, στην περιοχή της Χερσώνας, πέρα από τα όρια της χερσονήσου της Κριμαίας. Περίπου 80 στρατιώτες, ελικόπτερα και θωρακισμένα οχήματα διέσχισαν τα σύνορα ανάμεσα στη χερσόνησο της Κριμαίας και στην υπόλοιπη Ουκρανία. Η κυβέρνηση της Κριμαίας, που τάσσεται υπέρ της Μόσχας και επιθυμεί την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία έπειτα από το σημερινό δημοψήφισμα, δήλωσε πως δεν επρόκειτο για ρώσους στρατιώτες αλλά φιλορωσικές πολιτοφυλακές αυτοάμυνας που έλαβαν θέση για να αποτρέψουν την «καταστροφή ενός σταθμού διανομής αερίου». Η Μέρκελ κάλεσε να υπάρξει μια άμεση επαφή ανάμεσα στη ρωσική και την ουκρανική κυβέρνηση «προκειμένου να επιλυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα».

Σε εξέλιξη το δημοψήφισμα στην   Κριμαία

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8 το πρωί οπότε και άνοιξαν οι κάλπες στην Κριμαία το δημοψήφισμα, στο οποίο οι κάτοικοι της χερσονήσου καλούνται να αποφασίσουν εάν επιθυμούν την ένωσή της με τη Ρωσία.

Το δημοψήφισμα έχει καταδικαστεί από πολλές χώρες της Δύσης που το χαρακτηρίζουν παράνομο και προειδοποιούν τη Ρωσία ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν προχωρήσει στην ενσωμάτωση της Κριμαίας. Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής, το 60% των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής, έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία.

Τα εκλογικά τμήματα φρουρούνται από στρατιώτες και οι τοπικές αρχές προβλέπουν ότι το 80% του 1,5 εκατομμυρίου των ψηφοφόρων θα εγκρίνει την ένωση με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα που, όπως τονίζουν, θα είναι ελεύθερο και δίκαιο.

Το ερώτημα που θέτει το δημοψήφισμα στους ψηφοφόρους δίνει την επιλογή μεταξύ «της επανένωσης με τη Ρωσία, ως μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ή της «αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας». Η επιλογή της διατήρησης του status quo εντός της Ουκρανίας δεν τίθεται ως ερώτημα στο δημοψήφισμα.

Το Σάββατο, μια διεθνής αποστολή παρατηρητών με επικεφαλής τον Πολωνό, αριστερό πολιτικό Ματέους Πισκόρκι ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για νοθεία. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν έχει στείλει παρατηρητές γιατί, όπως διευκρίνισε, δεν το ζήτησε η κυβέρνηση της Ουκρανίας η οποία θεωρεί αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ έχει καλέσει τους κατοίκους της Κριμαίας να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία. Σε μποϊκοτάζ έχουν καλέσει επίσης και οι Τάταροι της Κριμαίας που αποτελούν το 10-12% του πληθυσμού της περιοχής.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Η κυβέρνηση της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα έξιτ πολ ενώ οι παρατηρητές αναμένουν ότι τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ δεσμεύθηκε να εντοπίσει και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη όλους όσους προωθούν την απόσχιση της ελεγχόμενης από τη Ρωσία περιοχής της Κριμαίας «υπό το κάλυμμα ρωσικών στρατευμάτων».

«Θέλω να πω πάνω απ΄όλα προς τον ουκρανικό λαό: Μην έχετε καμία αμφιβολία, το ουκρανικό κράτος θα βρει όλους εκείνους τους αρχηγούς της σπείρας κακοποιών της απόσχισης και της διαίρεσης που τώρα, υπό το κάλυμμα ρωσικών στρατευμάτων, προσπαθούν να καταστρέψουν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», είπε σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου καθώς η περιοχή ψηφίζει σε δημοψήφισμα για την ένωσή της με τη Ρωσία.

«Θα τους βρούμε όλους –κι ας πάρει ένα, δύο χρόνια– και θα τους οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη και θα τους δικάσουμε στην Ουκρανία και στα διεθνή δικαστήρια. Το έδαφος θα καεί κάτω από τα πόδια τους».

22.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην Κριμαία

Στο μεταξύ, η Ρωσία συνεχίζει την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Κριμαία και πλέον βρίσκονται στη χερσόνησο 22.000 άνδρες, υποστήριξε ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ιγόρ Τένιουχ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ο Ουκρανός υπουργός είπε ότι η Μόσχα παραβιάζει τις διμερείς συμφωνίες της με το Κίεβο όσον αφορά τον αριθμό των ανδρών του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που θα σταθμεύουν στην Κριμαία το 2014. Με βάση της συμφωνία των δύο χωρών είχε τεθεί ανώτατο όριο στους 12.500 στρατιώτες.

«Δυστυχώς, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αυτοί οι 12.500 αυξήθηκαν σε 22.000. Πρόκειται για ωμή παραβίαση των διμερών συνθηκών και συνιστά μια απόδειξη ότι η Ρωσία παρανόμως έφερε στρατεύματα στο έδαφος της Κριμαίας» συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Τένιουχ, μέχρι την Παρασκευή είχαν αναπτυχθεί στη χερσόνησο 18.400 Ρώσοι στρατιώτες.

«Παρατηρούμε μια αύξηση του αριθμού των Ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία. Και κατά συνέπεια οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα κατά μήκος των νότιων συνόρων», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή