Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο μεγάλος νικητής των εκλογών στη Σερβία

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο μεγάλος νικητής των εκλογών στη Σερβία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή λαϊκή εντολή έλαβε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), καταλαμβάνοντας τις 157 από τις 250 έδρες της σερβικής βουλής.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα, το κόμμα του Αλεξάνταρ Βούτσιτς έλαβε ποσοστό 48,88% εξασφαλίζοντας αυτοδυναμία για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Είναι η πρώτη φορά, από την εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής, το 2001, που κάποιο κόμμα αποκτά τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμα κυβέρνηση.

Ακόμη και σε απόλυτους αριθμούς, η νίκη αυτή έχει ιστορική σημασία αφού, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχηγού του SNS Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ξεπεράστηκε και ο αριθμός ψήφων που έλαβε ο Μιλόσεβιτς στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές το 1990.

Δεύτερη πολιτική δύναμη στις χθεσινές εκλογές αναδείχθηκε ο πολιτικός συνδυασμός των Σοσιαλιστών (SPS-PUPS-JS), που έλαβε ποσοστό 14,05% και 45 έδρες.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) έλαβε 5,46% και 17 έδρες, ενώ το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα, που ίδρυσε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, έλαβε 5,86 και 18 έδρες. Τα μειονοτικά κόμματα, για τα οποία δεν ισχύει το όριο του 5% για την είσοδο τους στη βουλή, κατέλαβαν 13 έδρες εκ των οποίων τις 9 οι Ούγγροι της Βοϊβοντίνα, τις 3 οι Βόσνιοι μουσουλμάνοι του Σαντζάκ και μία έδρα κατέλαβαν οι Αλβανοί της νοτίου Σερβίας.

Εκτός βουλής, με 4,1%, έμεινε το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS), του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, το οποίο είναι το μόνο κόμμα στη σερβική πολιτική σκηνή που αντιτίθεται στην είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP), όπως επίσης και οι Ενωμένες Περιφέρειες Σερβίας (URS), με ηγέτη τον πρώην υπουργό Οικονομικών Μλάτζαν Ντίνκιτς, δεν κατόρθωσαν να υπερβούν το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή.

Ο αρχηγός του SNS Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, χθες βράδυ, ανέφερε ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης, της οποίας θα ηγηθεί, θα είναι η μείωση της ανεργίας, η πάταξη της διαφθοράς και η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Ο κ. Βούτσιτς επεσήμανε ότι ο θρίαμβος στις εκλογές παρέχει τη δυνατότητα επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων αλλά αποτελεί και μεγάλη ευθύνη, όπως τόνισε, ώστε να μην απογοητευτούν όσοι τον εμπιστεύτηκαν.

«Στην κυβέρνηση δεν θα καταναλώνουμε πλέον χρόνο σε μαθηματικές πράξεις για την υλοποίηση του έργου μας, αλλά θα επικεντρωθούμε στη επίλυση των καίριων προβλημάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του SNS και εκτίμησε ότι σε δύο χρόνια οι πολίτες θα αισθανθούν στην καθημερινότητά τους την οικονομική ανάπτυξη.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι οι διαδικασίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα ολοκληρωθούν μέχρι την 1η Μαΐου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Σερβίας, το αργότερο σε έναν μήνα από την διεξαγωγή των εκλογών θα πρέπει να συσταθεί σε σώμα η νέα βουλή και μέσα σε τρεις μήνες από την ορκωμοσία των βουλευτών να έχει συσταθεί κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή