Η «μαύρη λίστα» της Ε.Ε. με Ρώσους αξιωματούχους

Η «μαύρη λίστα» της Ε.Ε. με Ρώσους αξιωματούχους

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.  Το κυρίαρχο θέμα που απασχόλησε το χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες δεν ήταν άλλο από την κατάσταση στην Ουκρανία. Το συμβούλιο των 28 υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. καταδίκασε το παράνομο δημοψήφισμα που, όπως είπε, «παραβιάζει το ουκρανικό Σύνταγμα», και αποφάσισε τη λήψη πρόσθετων μέτρων συμπεριλαμβανομένων του περιορισμού ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων κατά υπευθύνων οι οποίοι υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Η λίστα των 21 ατόμων, που δημοσιεύθηκε χθες το απόγευμα, περιλαμβάνει κυρίως πολιτικές προσωπικότητες, ανάμεσά τους και συμβούλους του προέδρου Πούτιν, μέλη της ρωσικής Δούμας, και μπορεί να μεγαλώσει με προσθήκη νέων μελών ώς το τέλος της εβδομάδας.

Συγχρόνως, το συμβούλιο επανέλαβε έκκληση για έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, όπως είχε κάνει και το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αρχηγών-κρατών της Ε.Ε. πριν από περίπου δέκα ημέρες. Κάλεσε τη Ρωσία να προβεί σε βήματα αποκλιμάκωσης της κρίσης, αποσύροντας τις δυνάμεις της στις θέσεις που είχε προ κρίσης και να μην προβεί σε κανένα βήμα για προσάρτηση της Κριμαίας, γεγονός που θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο. Ο Eλληνας ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι «στόχος μας δεν μπορεί να είναι η επανάληψη του Ψυχρού Πολέμου, δεν μπορεί να είναι η έξοδος της Ρωσίας από τη διεθνή κοινότητα. Θέλουμε να σωθεί η Ουκρανία από την οικονομική καταστροφή, αλλά, από την άλλη, θέλουμε να βρεθεί μια πολιτική λύση, αποδεκτή από όλους στην Κριμαία, να μην επεκταθεί η κρίση, να διαφυλαχθεί η ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο». Ενώ στους διαδρόμους του συμβουλίου κυκλοφορούσαν φήμες ότι η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Ισπανία δεν ήθελαν να κρατήσουν σκληρή στάση εναντίον της Μόσχας, φοβούμενες ότι θα κλείσουν με αυτό τον τρόπο δίαυλοι επικοινωνίας με τη ρωσική πρωτεύουσα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν ήταν μόνο αυτές οι τρεις χώρες, αλλά δημιουργήθηκε ένα κοινό μέτωπο κατά τη διάρκεια της συνόδου, με Ελλάδα, Φινλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, σχεδόν όλες τις χώρες, πλην των Βαλτικών, Πολωνίας και Σουηδίας, που ήθελαν πιο μαλακή προσέγγιση στο θέμα. «Θέλαμε να αφήσουμε ανοιχτή μια πόρτα διαπραγμάτευσης αλλά σε περίπτωση που θα συνεχίσουν οι προκλήσεις, θα περάσουμε στο 3ο μέτρο των κυρώσεων», είπε διπλωματική πηγή στην «Κ».

Η επέκταση της λίστας με επιπλέον άτομα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα γίνει στο Συμβούλιο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες. Η Ε.Ε. έχει ήδη σταματήσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για οικονομική συμφωνία ή για παροχή βίζας με τους Ρώσους ομολόγους της. Σκοπός πολλών κρατών-μελών είναι να αυξήσουν τις κυρώσεις, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν η Ε.Ε. στην περίπτωση του Ιράν, για να εντείνουν έτσι και την πίεση στον Πούτιν. Γιατί, όπως φαίνεται και από το χθεσινό Συμβούλιο Ασφαλείας που καταδίκασε το δημοψήφισμα και δεν αναγνώρισε τα αποτελέσματα στην Κριμαία, ακόμα και οι κοντινοί σύμμαχοι της Ρωσίας, οι Κινέζοι, απείχαν. Eτσι η Ρωσία μπορεί πολύ γρήγορα να βρεθεί απομονωμένη στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή