Αμερικανοί κατέλαβαν το «Μόρνινγκ Γκλόρι»

Αμερικανοί κατέλαβαν το «Μόρνινγκ Γκλόρι»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο, που είχε φορτώσει πετρέλαιο από το ελεγχόμενο από ανταρτικές δυνάμεις λιμάνι του Ελ Σιντέρ στη Λιβύη, κατέλαβαν χθες το πρωί άνδρες της επίλεκτης μονάδας SEAL του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ανοιχτά της Λεμεσού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον.

Η αποτυχία της αδύναμης κυβέρνησης της Τρίπολης να εμποδίσει τη φόρτωση και τον απόπλου του δεξαμενόπλοιου «Μόρνινγκ Γκλόρι», με σημαία Βόρειας Κορέας, βύθισε και πάλι τη χώρα σε οξεία πολιτική κρίση, οδηγώντας στην απομάκρυνση του πρωθυπουργού Αλί Ζεϊντάν και τη φυγή του από τη χώρα. Την Κυριακή, η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε ότι έχει διαγράψει το «Μόρνινγκ Γκλόρι» από τα νηολόγιά της.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, υποναύαρχος Τζον Κέρμπι, δήλωσε χθες: «Ουδείς τραυματίσθηκε όταν αμερικανικές δυνάμεις, κατόπιν αιτήματος των κυβερνήσεων της Λιβύης και της Κύπρου, επιβιβάσθηκαν και κατέλαβαν το εμπορικό δεξαμενόπλοιο “Μόρνινγκ Γκλόρι”, χωρίς λιμάνι νηολογίου, που είχε καταληφθεί στις αρχές Μαρτίου από τρεις ένοπλους Λιβύους».

Την επιχείρηση των κομάντος ενέκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χθες το πρωί ώρα Ελλάδος, ενώ το πλοίο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα ανοιχτά των ΝΑ ακτών της Κύπρου. Η ομάδα των ειδικών δυνάμεων είχε ως βάση της το αντιτορπιλικό «Στάουτ», ενώ ελικόπτερο των αντιτορπιλικού «Ρούσβελτ» προσέφερε κάλυψη από αέρος στην επιχείρηση. Το «Μόρνινγκ Γκλόρι» κατευθύνεται τώρα σε ελεγχόμενο από τις κυβερνητικές δυνάμεις λιμάνι της Λιβύης.

Το δεξαμενόπλοιο απέπλευσε την περασμένη εβδομάδα από το λιμάνι του Ελ Σιντέρ, που ελέγχεται από αποσχιστικές ανταρτικές δυνάμεις, αφού φέρεται να είχε φορτώσει 234.000 βαρέλια αργού πετρελαίου. Την κατάληψη του πλοίου από τους Αμερικανούς κομάντος επιβεβαίωσε χθες η κυβέρνηση της Τρίπολης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της στις ΗΠΑ και στην κυπριακή κυβέρνηση και διαβεβαιώνοντας ότι οι συλληφθέντες Λίβυοι καταληψίες θα τύχουν δίκαιης και σύννομης αντιμετώπισης.

Σύμφωνα με χθεσινές αποκαλύψεις του κυπριακού Τύπου, η κυπριακή Δικαιοσύνη απέφυγε να εκδώσει εντάλματα σύλληψης, καθώς τα αδικήματα δεν είχαν διαπραχθεί εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων. Δημοσιεύματα κυπριακών εφημερίδων ήθελαν τις Αρχές του νησιού να έχουν ανακρίνει το Σάββατο δύο Ισραηλινούς και έναν Σενεγαλέζο πολίτη που είχαν φθάσει στο νησί με ιδιωτικό τζετ και φέρονται να προσπάθησαν να αγοράσουν το περιεχόμενο του «Μόρνινγκ Γκλόρι». Οι τρεις προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι την Κυριακή και πέταξαν το βράδυ της ίδιας ημέρας για το Τελ Αβίβ.

Η φόρτωση, κατάληψη και διαφυγή του «Μόρνινγκ Γκλόρι» αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην αντιπαράθεση μεταξύ των κατοίκων της Κυρηναϊκής της Ανατολικής Λιβύης και της κεντρικής εξουσίας στην Τρίπολη. Οι λιβυκές εξαγωγές πετρελαίου φθάνουν τις 250.000 βαρέλια ημερησίως, από 1,5 εκατ. την εποχή του καθεστώτος Καντάφι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή