Οι πέντε πλουσιότερες οικογένειες της Βρετανίας

Οι πέντε πλουσιότερες οικογένειες της Βρετανίας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μεγάλη ανισότητα που διέπει ακόμα και σήμερα τη βρετανική κοινωνία έρχεται στο φως της δημοσιότητας μέσα από την έκθεση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Οxfam σύμφωνα με την οποία οι πέντε πλουσιότερες οικογένειες του Ηνωμένου Βασιλείου διαθέτουν μεγαλύτερο πλούτο από αυτόν που διαθέτει το 20% του φτωχότερου πληθυσμού. Η Οxfam κάλεσε τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν να χρησιμοποιήσει τον πρoϋπολογισμό προκειμένου να επιτεθεί εκ νέου κατά της φοροδιαφυγής αλλά και να εισαγάγει νέο κατώτατο μισθό. Η οργάνωση, εξάλλου, κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να εξετάσει την πιθανότητα εφαρμογής νέου φόρου για τους πλουσιότερους.

Στην έκθεσή της, που φέρει τον τίτλο «Ιστορία δύο Βρετανιών», η Oxfam επισημαίνει ότι οι πλουσιότεροι κάτοικοι της Βρετανίας έχουν συνολικό πλούτο που ανέρχεται στα 33,5 δισ. ευρώ, ενώ όπως προκύπτει από τη λίστα με τους πλουσιότερους του κόσμου που δημοσιεύεται από το περιοδικό Forbes, οι πέντε πλουσιότερες οικογένειες της Βρετανίας διαθέτουν συνολικά 33,7 δισ. ευρώ.

• Οικογένεια Γκρόβενορ. Η πιο πλούσια οικογένεια της Βρετανίας είναι αυτή του Τζέραλντ Γκρόβενορ, που διαθέτει 770 στρέμματα ακίνητης περιουσίας στο Μέιφερ και την Μπελγκρέβια του Λονδίνου. Σύμφωνα με την Oxfam, η οικογένεια Γκρόβενορ διαθέτει μεγαλύτερη περιουσία από αυτήν που αθροιστικά έχει το 10% των πιο φτωχών Βρετανών. Ο Τζέραλντ Γκρόβενορ είναι ο έκτος δούκας του Ουεστμίνστερ και ένας από τους επτά νονούς του πρίγκιπα Γεωργίου.

• Αδελφοί Ρούμπεν (8,24 δισ. ευρώ). Οι Σάιμον και Ντέιβιντ Ρούμπεν δημιούργησαν την αμύθητη περιουσία τους από το εμπόριο μετάλλων. Η μεγάλη ευκαιρία του ήρθε με τη κίνησή τους στη Ρωσία μετά τον διαμελισμό της ΕΣΣΔ. Αγόρασαν το 50% των εργοστασίων παραγωγής αλουμινίου. Διαθέτουν, μεταξύ άλλων, 850 παμπ και την κατασκευάστρια εταιρεία πολυτελών γιοτ, Κristal Waters. Είναι μεγάλοι δωρητές του Συντηρητικού Κόμματος.

• Αδελφοί Χιντούτζα (7,1 δισ. ευρώ). Ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους από τις επιχειρήσεις του πατέρα τους σε Μουμπάι και Τεχεράνη και επεκτάθηκαν τόσο ώστε τη δεκαετία του 1990 αγόρασαν μέχρι και ελβετικές τράπεζες. Το σπίτι της οικογένειας στο Λονδίνο είναι μία πραγματική έπαυλη στο πάρκο Σεντ Τζέιμς, η αξία της οποία ανέρχεται, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, στα 358 εκατ. στερλίνες. Εχουν διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα.

• Οικογένεια Κάντογκαν (4,7 δισ. ευρώ). Διαθέτουν ανάμεσα στα άλλα 36 στρέμματα στο Τσέλσι και στο Νάιτσμπριτζ. Ο Τσαρλς, όγδοος κόμης του Κάντογκαν, είναι πρώτος εξάδελφος του Αγά Χαν.

• Μάικ Ασλεϊ (3,9 δισ. ευρώ). Είναι ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ και έγινε δισεκατομμυριούχος χάρη στην αλυσίδα καταστημάτων ρουχισμού Sports Direct, την οποία ίδρυσε αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή