Γιατσένιουκ: «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό για να διατηρήσω τις σχέσεις συνεργασίας με τη Ρωσία»

Γιατσένιουκ: «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό για να διατηρήσω τις σχέσεις συνεργασίας με τη Ρωσία»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φιλοδυτική ηγεσία της Ουκρανίας δεν θα επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ, κάνοντας μία τοποθέτηση που σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αποσκοπεί να καθησυχάσει τους ρωσόφωνους πολίτες της χώρας.

«Αυστηρά με την οπτική της διατήρησης της ουκρανικής ενότητας, το ερώτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται στην ημερησία διάταξη», είπε ο Γιατσένιουκ στα ρωσικά (συνήθως μιλάει στα ουκρανικά) στη διάρκεια δεκάλεπτης τηλεοπτικής του παρέμβασης.

«Τη χώρα θα υπερασπίζεται ένας ισχυρός, σύγχρονος ουκρανικός στρατός», πρόσθεσε.

Το Κίεβο ακολούθησε μία πολιτική στενότερων δεσμών με το ΝΑΤΟ πριν αναλάβει την εξουσία ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς το 2010. Στη συνέχεια, ο Γιανουκόβιτς απέρριψε επισήμως την ιδέα της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία, προωθώντας μία «εξω-ΝΑΤΟϊκή» ουδετερότητα για τη χώρα αυτή των 46 εκατομμυρίων.

Ο Γιατσένιουκ είπε ότι οι αρχές είναι αποφασισμένες να αφοπλίσουν όλες τις ένοπλες οργανώσεις στη χώρα, ανεξάρτητα από τους στόχους τους, ύστερα από τις ένοπλες συγκρούσεις στο Κίεβο νωρίτερα φέτος και τις πρόσφατες ταραχές στις ανατολικές πόλεις.

«Αυτή η επιχείρηση αφορά όλους εκείνους που κατέχουν όπλα παράνομα, ανεξάρτητα από τα συνθήματά τους. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για την παράνομη κατοχή όπλων», είπε ο Γιατσενιούκ που στεκόταν δίπλα στη σημαία της χώρας.

Ο Γιατσένιουκ, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία μετά την απομάκρυνση του φιλορώσου Γιανουκόβιτς, είπε ακόμη ότι η αποκέντρωση της εξουσίας συνιστά κομβικής σημασίας ζήτημα της κυβερνητικής πολιτικής και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες του Κιέβου να ενσωματωθεί στην Ευρώπη θα λάβουν υπόψη τα συμφέροντα της κυρίως ρωσόφωνης βιομηχανικής περιοχής της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι υπουργοί θα παραχωρήσουν διευρυμένες εξουσίες στις περιφέρειες -ένα βασικό αίτημα της κυρίως ρωσόφωνης ανατολικής Ουκρανίας- και θα συγκροτηθεί δημοτική αστυνομία, ανακοίνωσε ο Γιατσένιουκ.

«Όλα τα νέα μέτρα που συνδέονται με την αποκέντρωση της εξουσίας θα αντανακλώνται μέσα από ένα νέο σύνταγμα. Ένα σύνταγμα που θα εκπονήσουμε μαζί», είπε.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι ο Γιανουκόβιτς παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας και δεν αναγνωρίζει τις νέες αρχές του Κιέβου χαρακτηρίζοντάς τις αντιρωσικές και σχετιζόμενες με ακροδεξιές οργανώσεις που, κατά τη Μόσχα, ανάγκασαν τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί.

Ο Γιατσένιουκ είπε ότι η Ουκρανία θα υπογράψει την Παρασκευή το πολιτικό σκέλος μίας συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ των 28 χωρών μελών, αλλά θα αναβάλλει για την ώρα την υπογραφή του οικονομικού της σκέλους.

«Αναβάλλουμε επί του παρόντος την υπογραφή του οικονομικού σκέλους της συμφωνίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες και τους κινδύνους για το αν μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις βιομηχανικές περιοχές, κυρίως στα ανατολικά», είπε ο Γιατσενιούκ και πρόσθεσε ότι η στενότερη σχέση με την ΕΕ δεν αποκλείει τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία.

«Παρά την καταστροφική επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία που συμβαίνει χωρίς δική μας υπαιτιότητα και παρά την επιθετικότητα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον της Ουκρανίας, θα κάνω ό,τι είναι δυνατό για να διατηρήσω την ειρήνη και να οικοδομήσω σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή