ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδρώντας, οι Δυτικοί ηγέτες εμφανίζονται επικριτικοί

antidrontas-oi-dytikoi-igetes-emfanizontai-epikritikoi-2012654

Τίποτα δεν είναι όπως χθες στις διεθνείς σχέσεις. Από τα Βαλκάνια μέχρι τη Συρία, η απότομη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας απειλεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, Μπαράκ Ομπάμα και Αγκελα Μέρκελ συμφώνησαν ότι η ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Κριμαίας και η προσάρτησή της από τη Ρωσία συνιστούν «απαράδεκτο πλήγμα στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Οι δύο ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης των κυρώσεων εναντίον Ρώσων αξιωματούχων, αν και σημείωσαν επίσης ότι «παραμένουν ανοιχτοί στον διάλογο».
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε ότι η ομάδα των οκτώ ισχυρότερων βιομηχανικών κρατών αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας. Με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον, η ομάδα G7 θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Χάγη, με αντικείμενο το ουκρανικό πρόβλημα.

Ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της Ρωσίας εμφανίστηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον. «Είναι εντελώς απαράδεκτο για τη Ρωσία να επιβάλει διά της βίας την αλλαγή των συνόρων επικαλούμενη μια παρωδία δημοψηφίσματος, το οποίο διεξήχθη κάτω από τον εκβιασμό των ρωσικών όπλων», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Η Ρωσία βρέθηκε απομονωμένη, γυμνή απέναντι στη διεθνή κοινότητα», δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν από τη Βαρσοβία, έναν από τους σταθμούς της περιοδείας του στις χώρες της Βαλτικής, τις οποίες διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ στην υπεράσπιση της ασφάλειάς τους. Αφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα του να πραγματοποιήσει στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή, στο εγγύς μέλλον.

Την κατανόησή της για την απόφαση της Κριμαίας και τη στάση της Ρωσίας εξέφρασε, αντιθέτως, η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ, σημειώνοντας ότι ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ κατοχυρώνει το δικαίωμα των εθνών για αυτοδιάθεση. Η κ. Κίρχνερ, η χώρα της οποίας είχε εμπλακεί σε πόλεμο με τη Βρετανία για τις διαφιλονικούμενες νήσους Φόκλαντ, προσέθεσε: «Πολλές χώρες, που αναγνώρισαν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στους κατοίκους αυτών των νήσων, δεν πράττουν το ίδιο για την Κριμαία».

Στο μεταξύ, εντείνονται οι φόβοι ότι η απόσχιση της Κριμαίας θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα φαινόμενο-ντόμινο σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με παρόμοια αποσχιστικά προβλήματα. Χθες, ο πρόεδρος της Μολδαβίας, Νικολάε Τιμόφτι, κάλεσε τη Ρωσία να μην προχωρήσει σε προσάρτηση της αυτόνομης περιοχής της Υπερδνειστερίας, μια μέρα μετά την επίσκεψη του προέδρου της τοπικής Βουλής στο Κρεμλίνο. Φόβους για απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, με ρωσική ενθάρρυνση, εξέφρασε χθες ο πρώην υψηλός αρμοστής της χώρας, Πάτι Ασντον.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να κλείσει, ουσιαστικά, τη συριακή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, σε μια ένδειξη ότι η απότομη επιδείνωση των σχέσεων με τη Μόσχα θα μπορούσε να έχει άμεσες επιπτώσεις στην εξέλιξη του Συριακού.