Στην ομίχλη, 500 μετανάστες πέρασαν σε ισπανικό θύλακο

Στην ομίχλη, 500 μετανάστες πέρασαν σε ισπανικό θύλακο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΛΙΓΙΑ. Η πυκνή ομίχλη που τύλιξε χθες το πρωί τον ισπανικό θύλακο της Μελίγια, στη Βόρεια Αφρική, ήταν η ευκαιρία που περίμεναν επί μήνες ή και χρόνια οι Αφρικανοί μετανάστες, προκειμένου να περάσουν τα σύνορα της Ευρώπης. Στη μαζικότερη παραβίαση των συνόρων που έχει καταγραφεί ποτέ, περίπου χίλιοι μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στη Μελίγια, ενώ οι μισοί περίπου το κατόρθωσαν.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τις πιέσεις που δέχονται οι δύο ισπανικοί θύλακοι, Θέουτα και Μελίγια, και ανακοίνωσαν περαιτέρω ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων. Ο εντεταλμένος του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών στη Μελίγια, Αμπντελμαλίκ ελ Μπαρκάνι, είπε ότι «ασκήθηκε βία, ιδίως στη μαροκινή πλευρά».

«Υποβοηθούμενοι από τον κακό καιρό και την ομίχλη, μια μεγάλη ομάδα περίπου χιλίων ατόμων προσπάθησε να εισέλθει και περίπου πεντακόσια τα κατάφεραν» είπε ο Ελ Μπαρκάνι.

Περίπου 250 από τους μετανάστες, που κατάγονταν κυρίως από το Μαλί και τη Σενεγάλη, συνελήφθησαν από τις μαροκινές αρχές. Συνολικά 63 άτομα τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων οι πέντε ήταν Μαροκινοί αστυνομικοί που δέχθηκαν πέτρες και οι υπόλοιποι μετανάστες. Οι δύο σοβαρότερα τραυματισμένοι διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού, στο εσωτερικό του καταυλισμού μεταναστών της Μελίγια.

Ο ανταποκριτής της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς» στην περιοχή περιγράφει τη στιγμή της εισόδου της ομάδας των νεοαφιχθέντων στον καταυλισμό μεταναστών της Μελίγια ως «στιγμή ενθουσιασμού, επευφημιών και εναγκαλισμών με άλλους συμπατριώτες τους». Η κραυγή που κυριαρχούσε ήταν «μπόσα, μπόσα», που σημαίνει «νίκη».

Ο καταυλισμός μεταναστών της Μελίγια, χωρητικότητας 480 ατόμων, φιλοξενεί 1.800 άτομα, τα οποία κάποιες φορές επαναπατρίζονται, ενώ κάποιες άλλες προωθούνται σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ισπανία.

Τον Φεβρουάριο, εκατοντάδες μετανάστες επιχείρησαν να φθάσουν διά θαλάσσης από το Μαρόκο στον θύλακο της Θέουτα και δέχθηκαν καταιγισμό πλαστικών σφαιρών από την ισπανική ακτοφυλακή, με αποτέλεσμα τον πνιγμό 15 ατόμων. Οι ισπανικές αρχές τόνισαν ότι δεν σκόπευαν «στο ψαχνό» αλλά στις σαμπρέλες που χρησιμοποιούσαν οι μετανάστες.

Μετά το περιστατικό αυτό, η Ισπανία ενίσχυσε τις δυνάμεις προστασίας των θυλάκων, ενώ χθες ανακοίνωσε και νέες ενισχύσεις. Στη Μελίγια θα φθάσει συμπληρωματική δύναμη 120 ανδρών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 50.000 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική έχουν ταξιδέψει ώς το Μαρόκο με στόχο να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Κάποιες φορές, όπως στο περιστατικό της Θέουτα, τον Φεβρουάριο, οι Αρχές είχαν αντιληφθεί δύο ημέρες νωρίτερα κινήσεις από το εσωτερικό του Μαρόκου προς τα σύνορα και βρίσκονταν σε επιφυλακή.

Οι Αρχές τονίζουν ότι οι μετανάστες χωρίς χαρτιά διακινούνται από κυκλώματα. «Οι εγκληματικές οργανώσεις αντλούν σημαντικά οφέλη» ανέφερε αξιωματούχος στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς». «Υπάρχουν μετανάστες που χρειάζονται δύο χρόνια μέχρι να είναι σε θέση να επιχειρήσουν το άλμα πάνω από τον φράκτη. Και το ταξίδι καταλήγει να τους κοστίσει πάνω από 5.000 ευρώ».

Φέτος έχει καταγραφεί αύξηση του αριθμού των μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν το μοναδικό χερσαίο σύνορο Ευρώπης – Αφρικής. Τους πρώτους δύο μήνες της χρονιάς, περίπου πεντακόσιοι μετανάστες εισήλθαν στη Μελίγια, διπλάσιοι απ’ ό,τι το αντίστοιχο δίμηνο πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή