Κερδισμένο το CNN στη μάχη της ενημέρωσης για το Boeing 777

Κερδισμένο το CNN στη μάχη της ενημέρωσης για το Boeing 777

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομολογουμένως οι τελευταίες ημέρες δεν στερούνται ειδήσεων. Η κρίση στην Ουκρανία, αλλά και άλλα πολλά θέματα εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το συμβάν των ημερών είναι ένα. Από την περασμένη εβδομάδα, οπότε και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ το αεροσκάφος της Malaysia Airlines, το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN μεταδίδει, αποκλειστικά σχεδόν, ρεπορτάζ και συζητήσεις που έχουν σχέση με τη μυστηριώδη υπόθεση. Τα υπόλοιπα καλωδιακά τηλεοπτικά δίκτυα καλύπτουν μεν τις εξελίξεις, αλλά όχι με την ίδια εμμονή, αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post.

Προφανώς η διαφορά στις ώρες που αφιερώνει κάθε δίκτυο σε κάθε θέμα κρίνονται τόσο από την ταυτότητα του σταθμού, όσο και από τη σημασία του ίδιου του γεγονότος. Το μυστήριο του αεροσκάφους της Μαλαισίας φαίνεται να ταιριάζει καλύτερα στην επιχειρηματική ταυτότητα του CNN ως «πηγής» ενημέρωσης για όλα τα διεθνή γεγονότα. Πιθανώς, λένε οι επαΐοντες, η υπόθεση του χαμένου αεροσκάφους να αποδεικνύει ότι κάθε ειδησεογραφικό καλωδιακό δίκτυο έχει το δικό του ξεχωριστό φάσμα θεμάτων, τη δική του εξειδίκευση και απαντά σε συγκεκριμένες προτιμήσεις των τηλεθεατών.

«Ενα από τα κεντρικά ζητήματα στον τομέα των καλωδιακών ειδησεογραφικών καναλιών είναι ο τρόπος με τον οποίο ξεχωρίζεις από τους ανταγωνιστές σου» επισημαίνει ο Μαρκ Ζούρκοβιτς, αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος Δημοσιογραφίας στο Ερευνητικού Κέντρο Pew.

Το Fox News προφανώς απευθύνεται σε κοινό που ενδιαφέρεται περισσότερο για τις πολιτικές εξελίξεις και συζητήσεις, πάντα από μία συντηρητική προοπτική.Το MSNBC έχει μετατραπεί σε ένα φιλελεύθερο αντίπαλο του Fox, ενώ το CNN κατέβαλε προσπάθεια μέχρι να εντοπίσει τη δική του θέση όταν τα νέα είναι λιγότερο συγκλονιστικά. Για περισσότερο από μία δεκαετία, ελλείψει σημαντικών συμβάντων προς κάλυψη, το CNN κατέληγε ουραγός της τηλεθέασης, πίσω από το MSNBC ή ακόμα και από το αδελφό του δίκτυο HLN, που καλύπτει με μία δόση λαϊκισμού τις πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις. Κανένα από τα δύο, βέβαια, δεν κατάφερε να διεκδικήσει τα πρωτεία από το Fox που κατέχει τη μερίδα του λέοντος της τηλεθέασης, με τους δυναμικούς παρουσιαστές του και τη δριμεία κριτική του προέδρου Ομπάμα. Το CNN τα καταφέρνει καλύτερα όποτε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται κάποια διεθνής κρίση, μία φυσική καταστροφή ή ένα μεγάλο μυστήριο όπως η εξαφάνιση του Boeing 777 από τους ασιατικούς αιθέρες.

Ελλειψη ανταγωνισμού

Από την ημέρα που εξαφανίστηκε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines η τηλεθέαση του CNN προσέγγισε το 86% στους τηλεθεατές ηλικίας από 25 έως 54 ετών, το πιο πολύτιμο κομμάτι για τους διαφημιστές, και το 71% συνολικά σύμφωνα με τη Nielsen. Ακόμα, όμως και υπό αυτές τις περιστάσεις, η τηλεθέαση του CNN ξεπέρασε κατά πολύ αυτή του MSNBC αλλά δεν κατάφερε να προσεγγίσει την τηλεθέαση του Fox News. Ωστόσο, κατάφερε να το ξεπεράσει αρκετές ώρες τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή.

Η ικανοποιητική τηλεθέαση οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στο γεγονός ότι οι ανταγωνιστές του CNN δεν καλύπτουν τόσο εκτενώς την υπόθεση του εξαφανισμένου αεροσκάφους. Ακριβώς αυτή η έλλειψη ουσιαστικού ανταγωνισμού βοήθησε το κανάλι και τη χρονιά που πέρασε, κατά την εκτενέστατη κάλυψη της διάσωσης του κρουαζιερόπλοιου της Carnival Cruises από τον Κόλπο του Μεξικού. Η ενασχόληση με το συγκεκριμένο συμβάν, η πρώτη απόπειρα ολοκληρωτικής ειδησεογραφικής κάλυψης που έγινε υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Τζεφ Ζούκερ, γελοιοποιήθηκε από πολλούς. Ωστόσο αυτή είναι που προσδιόρισε τον τρόπο κάλυψης άλλων σημαντικών συμβάντων όπως τη βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης τον περασμένο Απρίλιο.

Η αλήθεια είναι ότι τόσο το Fox όσο και το MSNBC ακολούθησαν παρόμοιες πρακτικές αλλά με ρεπορτάζ και θέματα που ταιριάζουν καλύτερα στο δικό τους τηλεοπτικό κοινό.

Βέβαια η επιτυχία της προσέγγισης που ακολούθησε το CNN γεννά ένα σημαντικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί με σαφήνεια. Πότε, άραγε, θα πρέπει το ειδησεογραφικό κανάλι να διακόψει τη συνεχή κάλυψη των εξελίξεων για το χαμένο αεροσκάφος; Ο Σαμ Φέιστ, διευθυντής του γραφείου του CNN στην Ουάσιγκτον, επισημαίνει ότι η μέχρι κορεσμού κάλυψη δεν πρόκειται να διακοπεί προτού επιλυθεί το μυστήριο της πτήσης ΜΗ370, αν και αυτό είναι κάτι που θα αξιολογείται καθημερινά. «Βλέπουμε με φρέσκια ματιά καθημερινά τις ειδήσεις. Κι αν υπάρχουν γεγονότα σε άλλα μέρη του κόσμου, τότε θα τα καλύψουμε και αυτά» καταλήγει ο Σαμ Φέιστ.

Απελπισμένοι συγγενείς ζητούν απαντήσεις

Εξακολούθησε και χθες, για 12η ημέρα, η πολυεθνική επιχείρηση εντοπισμού της εξαφανισμένης πτήσης ΜΗ370 της Μalaysia Airlines, χωρίς, ωστόσο, ουσιαστική πρόοδο. Oι μαλαισιανές αρχές, πάντως, διατυπώνουν την πεποίθηση, με βάση την ανάλυση των δεδομένων, ότι το χαμένο Boeing B777 κατέληξε στο νοτιότερο σημείο του νότιου αεροδιαδρόμου. Απελπισμένοι από την έλλειψη απαντήσεων οι συγγενείς των Κινέζων επιβατών εφόρμησαν στην αίθουσα που γίνεται η καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από το Μαλαίσιο υπουργό Μεταφορών Χισαμουντίν Χουσεΐν απαιτώντας μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη πληροφόρηση για την τύχη των δικών του ανθρώπων, με αποτέλεσμα να απωθηθούν από τους αστυνομικούς. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Μαλαισίας, Χαλίντ Αμπου Μπακάρ δήλωσε ότι συνεχίζεται η εξέταση του προσομοιωτή πτήσεων που διέθετε ο κυβερνήτης της εξαφανισμένης πτήσης και διαπιστώθηκε ότι όλα τα αρχεία σβήστηκαν στις 3 Φεβρουαρίου. Ηδη το ηλεκτρονικό υλικό έχει προωθηθεί προς το FBI προκειμένου να βρεθεί τι ακριβώς έκανε ο κυβερνήτης Ζακάριε Αχμάντ Σαχ στον προσομοιωτή. Αν και η έρευνα επικεντρώνεται στους δύο πιλότους, ο Μαλαίσιος υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή