Αποχωρούν οι Ουκρανοί στρατιώτες από την Κριμαία

Αποχωρούν οι Ουκρανοί στρατιώτες από την Κριμαία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτού καν επικυρωθεί η προσάρτηση της Κριμαίας από το ρωσικό Κοινοβούλιο, τα τετελεσμένα εδραιώνονται με κινηματογραφική ταχύτητα. Χθες το βράδυ το Κίεβο ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τα ουκρανικά στρατεύματα από την Κριμαία, εκδίδοντας παράλληλα τελεσίγραφο «τριών ωρών» για την απελευθέρωση του κρατούμενου από τους Ρώσους ναυάρχου Γκαϊντούκ. Ο επικεφαλής του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού παραδόθηκε στους Ρώσους μετά την αναίμακτη κατάληψη χθες του αρχηγείου του ουκρανικού πολεμικού στόλου στη Σεβαστούπολη από φιλορώσους πολιτοφύλακες.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας, Αντρί Παρούμπι, δήλωσε χθες ότι η χώρα θα προχωρήσει σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Παράλληλα, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τη συναλλασσόμενη με τη Ρωσία Ανατολική Ουκρανία, το Κίεβο καθιέρωσε βίζα για την είσοδο Ρώσων στη χώρα. Η Ρωσία εξετάζει, αντιστοίχως, καθιέρωση βίζας για την είσοδο Ουκρανών στη Ρωσία. Η πολυεπίπεδη ρήξη με τη Μόσχα επισφραγίσθηκε και από την αναγγελία του Κιέβου ότι θα αποσυρθεί από την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, όπως είχε πράξει και η Γεωργία μετά τον σύντομο πόλεμο με τη Ρωσία το 2008.

Στο μεταξύ, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας αποφάνθηκε ομόφωνα ότι η προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι καθ’ όλα σύμφωνη με το ρωσικό Σύνταγμα. Η απόφαση εκδόθηκε προτού συμπληρωθεί καν 24ωρο από την πανηγυρική υπογραφή της συμφωνίας προσχώρησης από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τους τοπικούς ηγέτες της Κριμαίας, στο Κρεμλίνο. Αύριο αναμένεται να επικυρωθεί η συμφωνία από το ρωσικό Κοινοβούλιο.

Παρά την έντονη φραστική τους αντίθεση, οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης φαίνεται να έχουν αποδεχθεί ότι η Κριμαία είναι μια χαμένη υπόθεση και να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην αποτροπή διάχυσης της κρίσης στην Ανατολική Ουκρανία. Εχοντας στο πλευρό του την πρόεδρο της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, και τον πρόεδρο της Εσθονίας, Αντρις Μπέρζινς, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε, από το Βίλνιους της Λιθουανίας, ότι η Ρωσία κινδυνεύει να εγκλωβιστεί «στον σκοτεινό δρόμο της απομόνωσης» και να υποστεί σοβαρότατες πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις. «Στεκόμαστε στο πλευρό σας σ’ αυτή την υπόθεση», προσέθεσε, τονίζοντας την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ στην προάσπιση της ασφάλειας των κρατών-μελών του. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε τη Ρωσία από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ότι κινδυνεύει να εξοστρακιστεί μονίμως από την ομάδα του G8. Η Γερμανία ανακοίνωσε εξάλλου ότι αναστέλλει οποιαδήποτε πώληση όπλων στη Μόσχα, επειδή «δεν θα μπορούσε να υπερασπιστεί» μια τέτοια σχέση. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Βερολίνου να παγώσει μια σοβαρή συμφωνία για την παροχή ενός πλήρως εξοπλισμένου εκπαιδευτικού κέντρου στις ρωσικές δυνάμεις.

Στο πλευρό της Ρωσίας, αντίθετα, στάθηκε ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ. Σε συνάντησή του με τον Ρώσο πρεσβευτή, Αλεξάνταρ Μπότσαν Χαρτσένκο, στην Μπάνια Λούκα, ο κ. Ντόντικ τόνισε ότι η ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου ήταν παράνομη, ενώ εκείνη της Κριμαίας νόμιμη, καθώς προηγήθηκε δημοψήφισμα.

Η μεγάλη πλειονότητα των ρωσικών μέσων ενημέρωσης υποδέχθηκε με διθυραμβικούς τόνους την «επιστροφή» της Κριμαίας. Σχετικά με τις δυτικές κυρώσεις, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε χθες ότι η Μόσχα εξετάζει «πλατύ φάσμα μέτρων ως απάντηση», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα αυτά να είναι «ασύμμετρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή