Πανιταλική απεργία στον κλάδο των συγκοινωνιών

Πανιταλική απεργία στον κλάδο των συγκοινωνιών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Καλωσορίζουν μεν, απεργούν δε. Τα ιταλικά συνδικάτα, που την περασμένη εβδομάδα εγκωμίασαν τις εξαγγελίες του νέου Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι για μέτρα τόνωσης της οικονομίας, προχώρησαν χθες σε πανιταλική απεργία στον κλάδο των συγκοινωνιών. Το αίτημα ήταν η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, η οποία έχει λήξει εδώ και επτά χρόνια.

Η απεργία δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις στις μεγαλύτερες ιταλικές πόλεις, με το μετρό του Μιλάνο να παραμένει κλειστό και τα λεωφορεία να κυκλοφορούν με μειωμένα δρομολόγια. Στη Ρώμη η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση εκτιμήθηκε ότι κυμάνθηκε γύρω στο 50%, ενώ μόλις ξεκίνησε σταμάτησαν να λειτουργούν οι κυλιόμενες σκάλες των σταθμών του μετρό.

Στην ευρύτερη περιοχή της Φλωρεντίας και της Μπολόνια, οι κάτοικοι των προαστίων δεν κατάφεραν να φθάσουν στις εργασίες τους, ενώ στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας παρέλυσε το 90% των θαλάσσιων συγκοινωνιών.

Οι υπουργοί Μεταφορών και Εργασίας της κυβέρνησης, Μαουρίτσιο Λούπι και Τζουλιάνο Πολέντι, δεσμεύθηκαν να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων. Τα ιταλικά συνδικάτα είχαν καλωσορίσει τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας περί ενίσχυσης κατά 80 ευρώ μηνιαίως του εισοδήματος όσων μισθωτών αμείβονται με λιγότερο από 1.500 ευρώ καθαρά.

Χθες, όμως, η συνδικαλιστική ηγεσία εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τις, αδιευκρίνιστες ακόμη, περικοπές που συνοδεύουν τις παροχές. «Αναμφίβολα απαιτείται επανεξέταση του είδους και του ύψους των δαπανών, αλλά έχω την εντύπωση πως όσα εξαγγέλθηκαν την Τρίτη υπακούουν στην παλιά λογική των οριζόντιων περικοπών και της συμπίεσης της απασχόλησης», δήλωσε η γραμματέας του συνδικάτου Cgil Σουζάνα Καμούζο. Ο ειδικός επίτροπος αρμόδιος για την «επανεξέταση των δαπανών», Κάρλο Κοταρέλι, παρουσίασε σε γενικές γραμμές τα σχέδια περικοπών στη δημόσια διοίκηση.

Κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι κατέστησε σαφές ότι τις αποφάσεις για τις περικοπές θα τις λάβει ο ίδιος. «Κάνουμε μία πολιτική ανάλυση, ο επίτροπος έκανε μία μελέτη και τώρα είναι δική μας υπόθεση να καθορίσουμε πού θα γίνουν περικοπές».

Κατά τον Ρέντσι, η «μάχη εναντίον γραφειοκρατών και τεχνοκρατών» έχει και ευρωπαϊκή διάσταση. «Πρέπει να παλέψουμε ενάντια σε μια Ευρώπη που αποτελεί έκφραση γραφειοκρατών και τεχνοκρατών, και να αναστήσουμε το μακρόπνοο όραμα των ιδρυτικών κρατών–μελών», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός την παραμονή του ταξιδιού του στις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Εμείς θα πάμε στην Ευρώπη γνωρίζοντας ότι έχουμε χίλιους περιορισμούς και δυσκολίες, αλλά και ότι αν η Ιταλία στρωθεί στη δουλειά, μπορεί να καθοδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση για τα επόμενα είκοσι χρόνια, όχι μόνο για το εξάμηνο της προεδρίας. Δεν θα πάμε με το καπέλο στο χέρι, δεν θα ζητήσουμε ελεημοσύνη».

Εν τω μεταξύ, το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας επιβεβαίωσε χθες τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επισφραγίζοντας το τέλος της υποψηφιότητάς του για το Ευρωκοινοβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή