Μέρκελ: «Ετοιμοι για την επιβολή κυρώσεων σε περισσότερα πρόσωπα από τη Ρωσία»

Μέρκελ: «Ετοιμοι για την επιβολή κυρώσεων σε περισσότερα πρόσωπα από τη Ρωσία»

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμοι για την ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας είναι οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη σύνοδό τους που αρχίζει σήμερα, δήλωσε από το γερμανικό κοινοβούλιο η Άγκελα Μέρκελ.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής ευαίσθητου χαρακτήρα οικονομικών κυρώσεων, ενώ θα επιμηκύνουν επίσης τον κατάλογο με Ρώσους και φιλορώσους Ουκρανούς στους οποίους έχουν επιβληθεί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων τους.

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που αρχίζει σήμερα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καθορίσουν τις κυρώσεις (της φάσης 2) που αποφασίσθηκαν πριν από δύο εβδομάδες (…) Μεταξύ αυτών, μια επιμήκυνση του καταλόγου των προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε η Μέρκελ.

«Σε περίπτωση κλιμάκωσης (…) είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να περάσουμε στη φάση 3 των κυρώσεων και θα πρόκειται χωρίς καμιά αμφιβολία για οικονομικές κυρώσεις», πρόσθεσε η καγκελάριος μερικές ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Η ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία απαιτεί «μια αποφασιστική και ενιαία απάντηση της Ευρώπης και των εταίρων της», τόνισε.

Αναφορικά με το μέλλον της Ρωσίας στην Ομάδα των Οκτώ (G8) και τη διεξαγωγή μιας συνόδου της G8 τον Ιούνιο στο Σότσι, η καγκελάριος δήλωσε: «Όσο δεν υφίστανται οι πολιτικές προϋποθέσεις για μια σύνοδο τέτοιου εύρους, δεν υπάρχει πλέον G8, ούτε σύνοδος κορυφής ούτε το σχήμα ως τέτοιο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή