Πτήση ΜΗ370: Ευρήματα(;) και πολλά ερωτήματα

Πτήση ΜΗ370: Ευρήματα(;) και πολλά ερωτήματα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μεγάλα αντικείμενα που εντοπίστηκαν από δορυφόρο, στις 16 Μαρτίου, να πλέουν στον ωκεανό ανοικτά της Αυστραλίας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, αναπτέρωσαν τις ελπίδες ότι θα εντοπισθεί ο τόπος που βρίσκεται το Boeing 777 της Malaysia Airlines.

Το μεγαλύτερο από τα δύο αντικείμενα έχει μήκος 24 μέτρα, ενώ το δεύτερο 5 μέτρα. Το γεγονός ότι πρόκειται για δύο μεγάλα αντικείμενα διαφορετικού μεγέθους γεννά στους ερευνητές ελπίδες ότι προέρχονται από το χαμένο αεροσκάφος. Ωστόσο, όπως δήλωσαν Αυστραλοί αξιωματούχοι, αν και οι πιθανότητες να προέρχονται από το αεροσκάφος είναι σημαντικές, τόσο ώστε να εστιάσει τις προσπάθειές της στην περιοχή ολόκληρη η αυστραλιανή δύναμη που ψάχνει το Boeing, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι πρόκειται για κάτι άσχετο, όπως παραδείγματος χάρη, εμπορευματοκιβώτια που έπεσαν από κάποιο πλοίο.

Η ανακοίνωση της αυστραλιανής Αρχής Ναυτικής Ασφάλειας αναφέρει ότι τέσσερα αεροσκάφη έρευνας, από Αυστραλία, ΗΠΑ και Νέα Ζηλανδία, και ένα μεταγωγικό έσπευσαν στην περιοχή, περίπου 2.500 χλμ. ανοικτά του Περθ και ερεύνησαν έκταση 23.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων χωρίς να καταφέρουν να εντοπίσουν τίποτα, καθώς η ορατότητα ήταν πολύ περιορισμένη λόγω νέφωσης και βροχής. Η περιοχή που εντοπίστηκαν τα αντικείμενα απέχει πολύ από την ξηρά και τα αεροσκάφη δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν έρευνα περισσότερο από δύο ώρες.

Στην περιοχή κατέπλευσε το νορβηγικό εμπορικό σκάφος Χεγκ Σεντ Πίτερσμπουργκ προκειμένου να συνδράμει την προσπάθεια, ενώ προς τα εκεί πλέουν άλλα δύο εμπορικά σκάφη, ένα αυστραλιανό πολεμικό και το κινεζικό παγοθραυστικό «δράκος του Χιονιού». Επίσης μεταγωγικό αεροπλάνο C-130 θα ποντίσει σημαδούρες προκειμένου να καταγραφούν τα ρεύματα στην περιοχή,πληροφορία που θα επιτρέψει στους ειδικούς να πιθανολογήσουν προς ποια κατεύθυνση κινούνται τα συντρίμμια.

Ο Μαλαισιανός υπουργός Αμυνας και Μεταφορών Χισαμουντίν Χουσεΐν τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ότι «το μοναδικό που θέλουν οι οικογένειες (των επιβατών) είναι η πληροφορία που δεν έχουμε: πού ακριβώς βρίσκεται το αεροσκάφος», προσθέτοντας ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν από τον δορυφόρο να προέρχονται από αυτό. Επισήμανε, επίσης, ότι παραμένουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τα αίτια της εξαφάνισης της πτήσης ΜΗ370, ακόμα και αυτό της μηχανικής βλάβης και πρόσθεσε ότι οι έρευνες εξακολουθούν τόσο στον βόρειο όσο και στον νότιο αεροδιάδρομο. Αργά το απόγευμα Μαλαισιανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τους συγγενείς των Κινέζων επιβατών, στους οποίους δεν επετράπη να πλησιάσουν τους δημοσιογράφους.

Πάντως, όταν πληροφορήθηκαν τον εντοπισμό των δύο αντικειμένων, οι συγγενείς των επιβατών της πτήσης ΜΗ370 δήλωναν ότι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι οι οικείοι τους θα βρεθούν ζωντανοί. Tέλος, η διαχειρίστρια εταιρεία του Immarsat δήλωσε στο BBC ότι προ 10ημέρου είχαν ενδείξεις ότι το αεροσκάφος δεν βρισκόταν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου πραγματοποιούνταν οι έρευνες, και ενημέρωσαν σχετικά την κυβέρνηση της Μαλαισίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή