Πόλεμος κυρώσεων με τη Δύση

Πόλεμος κυρώσεων με τη Δύση

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Δύσης και την παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, η Ρωσία συνέχισε και χθες με αστραπιαία ταχύτητα τη διαδικασία προσάρτησης της Κριμαίας, για να εμπλακεί ταυτόχρονα σε έναν πόλεμο κυρώσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ε.Ε.

Κόκκινα γαρίφαλα στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, στη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων που κατέληξαν στην ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι άλλοι είκοσι Ρώσοι αξιωματούχοι και οικονομικοί παράγοντες προστίθενται στη «μαύρη λίστα» της Ουάσιγκτον. Παράλληλα, κυρώσεις επιβάλλονται στη ρωσική τράπεζα Rossiya. «Η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα έχει ως μόνο αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη απομόνωσή της από τη διεθνή κοινότητα», τόνισε ο Αμερικανός ηγέτης.

Η απάντηση της Μόσχας ήταν ακαριαία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε τη δική του «μαύρη λίστα» Αμερικανών αξιωματούχων στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα, προειδοποιώντας ότι «κάθε επιθετική κίνηση εναντίον μας θα βρίσκει ανάλογη απάντηση». Στον εν λόγω κατάλογο της Μόσχας περιλαμβάνονται ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, οι γερουσιαστές Μενέντεζ, Μακέιν, Κόουτς και Λάντριου, όπως και οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου Ατκινσον, Φάιφερ και Ρόουντς.

Σε συντονισμό με την Ουάσιγκτον, οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται να εγκρίνουν, κατά τη Σύνοδο Κορυφής που άρχισε χθες και συνεχίζεται σήμερα στις Βρυξέλλες, ενίσχυση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Την εξέλιξη αυτή προεξόφλησε η Αγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας για νέα κλιμάκωση των κυρώσεων -«σε τρίτο επίπεδο», όπως είπε- εφόσον υπάρξει «περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης» στην Ουκρανία. Η τοποθέτηση αυτή της Γερμανίδας καγκελαρίου παραπέμπει σε ενδεχόμενη επέμβαση της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι η προσάρτηση της Κριμαίας εκλαμβάνεται ανομολόγητα ως μη αναστρέψιμο τετελεσμένο από τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης.

Νωρίτερα, η ρωσική Δούμα (Κάτω Βουλή) είχε επικυρώσει με 443 θετικές ψήφους και μία μόνο αρνητική τη συνθήκη για την προσχώρηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ανάλογη απόφαση αναμένεται να λάβει σήμερα η Ανω Βουλή, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία που ξεκίνησε μόλις την Τρίτη.

Στην ίδια την Κριμαία, η ένταση που είχε κορυφωθεί την προηγούμενη ημέρα, ύστερα από την αναίμακτη κατάληψη ουκρανικών βάσεων από φιλορώσους πολιτοφύλακες, υποχώρησε κάπως με την απελευθέρωση του επικεφαλής του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, ναύαρχου Σεργκέι Γκαϊντούκ, ο οποίος εκρατείτο όμηρος. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε ότι ανακαλεί στην «ενδοχώρα» τα στρατεύματά της που βρίσκονται στην Κριμαία, υψώνοντας ουσιαστικά λευκή σημαία στους φιλορώσους που κατέλαβαν τις βάσεις της. Πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες της χερσονήσου έχουν αλλάξει στρατόπεδο, προτιμώντας να υπηρετήσουν τη ρωσική, πλέον, Κριμαία. Χθες το απόγευμα, πλήθος φιλορώσων κατέλαβε εξ εφόδου δύο ουκρανικά πολεμικά πλοία στη Σεβαστούπολη.

Τους φόβους του για περαιτέρω ρωσική επέμβαση στην Ανατολική Ουκρανία εξέφρασε, με συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο προσωρινός πρωθυπουργός της χώρας. «Η Ρωσία θέλει να ακυρώσει τις προεδρικές εκλογές (της 25ης Μαΐου), να διχοτομήσει την Ουκρανία και να ποδοπατήσει την ανεξαρτησία της», δήλωσε ο Αρσένι Γιατσένιουκ. Στην ίδια συνέντευξη ο Ουκρανός πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Μόσχα ότι μεταφέρει «δήθεν διαδηλωτές, στην πραγματικότητα γκάνγκστερ» από την Υπερδνειστερία, αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, σε πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας με μεγάλο ρωσόφωνο πληθυσμό, για την πρόκληση αναταραχής.

Τη «βαθύτατη ανησυχία» του για την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε στον Μπαν Κι Μουν τη ρωσική ανησυχία για «σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ρωσόφωνων της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή