Συμφωνία Σύνδεσης Ε.Ε. – Ουκρανίας

Συμφωνία Σύνδεσης Ε.Ε. – Ουκρανίας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τα ξημερώματα της Παρασκευής οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, αποφάσισαν να επεκτείνουν τη λίστα των ατόμων που θα υποστούν ταξιδιωτικούς περιορισμούς αλλά και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων σε δώδεκα επιπλέον ανθρώπους, οι οποίοι προστίθενται στη λίστα των 21 που τους είχαν επιβληθεί τέτοιες κυρώσεις πριν από μερικές εβδομάδες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση από τη ρωσική πλευρά, που θα έχει σκοπό να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία, θα αντιμετωπιστεί με σημαντικές οικονομικές κυρώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στο τρίτο στάδιο των κυρώσεων αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και έχουμε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσουν την προετοιμασία για τις οικονομικές κυρώσεις», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Παρόλο που ακόμα και τώρα αυτές οι οικονομικές κυρώσεις είναι μάλλον ασαφείς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι δήλωσε: «Θα κρίνουμε την κάθε πράξη και κάθε περιστατικό. Δεν θα βάλουμε όλα μας τα χαρτιά στο τραπέζι… οι προετοιμασίες όμως έχουν ξεκινήσει».

Τα δώδεκα επιπλέον άτομα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις περιλαμβάνουν ακόμα και μέλη της κυβέρνησης Πούτιν, ενώ είναι όλοι Ρώσοι. Το γεύμα του Συμβουλίου στο οποίο αποφασίστηκε η αντίδραση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κατάσταση της Ουκρανίας έγινε υπό άκρα μυστικότητα χωρίς να επιτρέπονται βοηθοί των ηγετών στην αίθουσα όπως συνηθίζεται, ενώ ακόμα και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες είχαν απαγορευτεί. Εκτός από τη διεύρυνση της λίστας των ατόμων στα οποία θα επιβληθούν κυρώσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να ακυρώσουν τη συνάντηση κορυφής που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ και η κάθε χώρα-μέλος θα προβεί σε ακύρωση τυχόν διμερών συναντήσεων που μπορεί να είχε με τη Μόσχα.

Χθες το πρωί, στη δεύτερη ημέρα της συνόδου, ο Ουκρανός πρόεδρος Γιατσένιουκ βρισκόταν στις Βρυξέλλες για να υπογράψει τα πολιτικά σκέλη της Συμφωνίας Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Ουκρανίας. Η Συμφωνία Σύνδεσης είναι ένα ενδιάμεσο βήμα πριν από την ένταξη μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο, παρόλο που δεν εγγυάται ότι η ένταξη θα γίνει σίγουρα, δείχνει ωστόσο τη στήριξη της Ενωσης στην Ουκρανία και την κυβέρνησή της. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι δήλωσε μετά την υπογραφή της συμφωνίας ότι «με αυτόν τον τρόπο η συμφωνία θα φέρει την Ουκρανία και τους 46 εκατομμύρια ανθρώπους της πιο κοντά στην καρδιά της Ευρώπης και στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής». Τα οικονομικά σκέλη της συμφωνίας δεν θα υπογραφούν αν δεν γίνουν πρώτα οι προεδρικές εκλογές στη χώρα, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου.

Καθώς η σύνοδος είχε ως βασικό θέμα στην ατζέντα της την ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και την ενέργεια, μέσα σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε και η ανεξαρτητοποίηση της Ενωσης από έναν και μόνο πάροχο φυσικού αερίου, ειδικά μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Πάνω σε αυτό το θέμα ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι χθεσινές δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία αναφέρθηκε στην εισαγωγή αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μία επιλογή για τις ευρωπαϊκές χώρες που επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές τους πηγές. «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μία διέξοδος, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσιζαν να εξάγουν φυσικό αέριο από σχιστόλιθο», είπε σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για το πώς η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας, ώστε να μην εξαρτάται από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή