Σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Ε.Ε. στη σκιά της Ουκρανίας

Σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Ε.Ε. στη σκιά της Ουκρανίας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά της σοβαρότερης γεωπολιτικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών διεξάγεται την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες η πρώτη, ύστερα από τρία χρόνια, συνάντηση κορυφής Ε.Ε. – ΗΠΑ. Εκτός της Ουκρανίας, όπου οι θέσεις της Ουάσιγκτον και των Ευρωπαίων συγκλίνουν μεν, αλλά δεν ταυτίζονται, καθώς η Γηραιά Ηπειρος είναι πιο εκτεθειμένη στη Ρωσία οικονομικά και ενεργειακά, στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί επίσης η διατλαντική συμφωνία εμπορίου, που θα αποφέρει τεράστια οικονομικά οφέλη στους δύο μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους του κόσμου.

Η συνάντηση Ε.Ε. – ΗΠΑ πραγματοποιούνταν σε ετήσια βάση, εναλλάξ στην Ουάσιγκτον και σε μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Ομως, η προτίμηση των ΗΠΑ στις διμερείς συνεργασίες με τους μεγάλους της Ε.Ε. (Γερμανία, Γαλλία κ.λπ.), αλλά και η ενοχλητική εμπειρία της συνάντησης Ε.Ε. – ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2009 στην Πράγα, που εστίασε στις δημόσιες σχέσεις, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συνωστίζονται για μια φωτογραφία με τον νεοεκλεγέντα δημοφιλή Αμερικανό πρόεδρο, είχε αποτέλεσμα η διαδικασία να υποβαθμισθεί και, τελικά, να παγώσει το 2011.

Τώρα, επανέρχεται στο προσκήνιο, πρωτίστως λόγω των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διατλαντική συμφωνία εμπορίου.

Παράλληλα, σε υψίστης σημασίας στρατηγικό ζήτημα που καλούνται να διαχειρισθούν από κοινού η Ε.Ε. και η Αμερική αναδεικνύεται η σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθεί η μελλοντική τροφοδοσία της Ευρώπης με αμερικανικό υγροποιημένο αέριο, ενώ υπό το ίδιο πρίσμα αντιμετωπίζεται πλέον και η προοπτική μεταφοράς ισραηλινού, κυπριακού, ενδεχομένως και ελληνικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Σε μια ιδιότυπη αντιδιαστολή με τη γεωπολιτική και οικονομική σημασία της συγκεκριμένης συνάντησης Ε.Ε. – ΗΠΑ, θα είναι και η πρώτη θεσμική επαφή των δύο πλευρών μετά τις αποκαλύψεις για κατασκοπεία της Ουάσιγκτον εις βάρος των Ευρωπαίων συμμάχων της.

Ο κ. Ομπάμα θα μεταβεί επίσης στην έδρα του ΝΑΤΟ όπου θα εξετάσει με τον γ.γ. της Συμμαχίας την περαιτέρω θωράκιση της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, αλλά και το ενδεχόμενο ενίσχυσης της νατοϊκής αεροναυτικής παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Προηγουμένως, αύριο και την Τρίτη, διεξάγεται στη Χάγη η Παγκόσμια Σύνοδος για την Πυρηνική Ασφάλεια, στο περιθώριο της οποίας θα υπάρξει άτυπη διαβούλευση του G7 όπου θα συζητηθούν κυρώσεις κατά της Μόσχας, αλλά και διμερής συνάντηση του κ. Ομπάμα με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζιπίνγκ. Μεταξύ των 53 ηγετών που θα συμμετάσχουν, δεν θα είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί από τον υπ. Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Οι ηγέτες θα εστιάσουν σε περαιτέρω δεσμεύσεις για την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών με πυρηνικά υλικά. Η πρώτη σύνοδος του είδους διεξήχθη το 2010 στην Ουάσιγκτον, η δεύτερη το 2012 στη Σεούλ και η τέταρτη και τελευταία θα πραγματοποιηθεί το 2016.

Η ευρωπαϊκή περιοδεία Ομπάμα θα ολοκληρωθεί στις 27 Μαρτίου, στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, με τον οποίο συμφωνούν στην ανάγκη αναθέρμανσης της οικονομίας και περιορισμού της λιτότητας, ενώ θα επισκεφθεί και τον Πάπα Φραγκίσκο με τον οποίο, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θα συζητήσει «την κοινή τους αφοσίωση για την καταπολέμηση της φτώχειας και της αυξανόμενης ανισότητας». Σε πρόσφατη ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέσθηκε σχετική αναφορά του Ποντίφικα για να αναρωτηθεί «πώς είναι δυνατόν να μην αποτελεί θέμα στις ειδήσεις ο θάνατος ενός ηλικιωμένου άστεγου, αλλά να απασχολεί όλους μας το γεγονός ότι το χρηματιστήριο χάνει 2 μονάδες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή