Ακροβασίες Ρέντσι με νέο γύρο παροχών

Ακροβασίες Ρέντσι με νέο γύρο παροχών

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υποδειγματική από πλευράς πολιτικού μάρκετινγκ ομιλία του Ματέο Ρέντσι στις 12 Μαρτίου είχε «κάτι» από την τέχνη του ταχυδακτυλουργού που καθηλώνει τους ενήλικες παρότι γνωρίζουν ότι βρίσκονται στο τσίρκο. Με απλά λόγια, χιούμορ και πολλές διαφάνειες, ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι στα τέλη Μαΐου, όλοι οι μισθωτοί που αμείβονται με καθαρό ποσό μικρότερο των 1.500 ευρώ θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται κατά 80 ευρώ.

Για δέκα εκατομμύρια Ιταλούς, η ανακοίνωση του Ρέντσι συνεπάγεται ετήσιο όφελος πάνω από 1.000 ευρώ. Επίσης ο Ρέντσι μείωσε κατά 10% τα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων και υποσχέθηκε στους προμηθευτές του ιταλικού Δημοσίου πλήρη εξόφληση των οφειλών 68 δισ. ευρώ.

Οι εξηγήσεις σχετικά με το πού θα βρει τα χρήματα ήταν περιφραστικές, αλλά η ουσία είναι μία: θα επιχειρήσει να παραβιάσει τις επιταγές των Βρυξελλών, προσποιούμενος ότι τις τηρεί. «Ο Ρέντσι ζητεί άδεια να ξοδέψει περισσότερα» ήταν ο ευθύβολος τίτλος του περιοδικού Spiegel τη Δευτέρα, όταν ο Ρέντσι επισκέφθηκε τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Η άδεια δεν χορηγήθηκε, αλλά ο Ρέντσι συνέχισε να υποστηρίζει ενώπιον των Ιταλών ότι θα κατορθώσει να εφαρμόσει πολιτικές τόνωσης της ζήτησης. «Το όριο του 3% στο έλλειμμα είναι αναχρονιστικό» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο, υπογραμμίζοντας ότι η προσωρινή αύξηση του ελλείμματος θα δώσει ώθηση στη στάσιμη οικονομία. «Αν δεν κινηθεί ξανά η οικονομία ποτέ δεν θα μειωθεί το χρέος» είπε ο Ρέντσι στηλιτεύοντας «το σπρεντ ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στις προσδοκίες των πολιτών».

Οι εξαγγελίες του Ρέντσι ερμηνεύουν την εντολή απόρριψης της λιτότητας που έδωσε το ιταλικό εκλογικό σώμα στις περσινές βουλευτικές εκλογές πολύ πιο πιστά απ’ όσο την ερμήνευσε η βραχύβια κυβέρνηση του «τεχνοκράτη-πολιτικού» Ενρίκο Λέτα. Στις επίσημες αντιδράσεις των Βρυξελλών, αλλά, όπως λένε οι ανταποκριτές, πολύ περισσότερο στους διαδρόμους της Κομισιόν, γίνεται εμφανής η ενόχληση με τις εξαγγελίες Ρέντσι.

Πού ποντάρει

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ποντάρει στο γεγονός ότι η απερχόμενη Κομισιόν δεν θα ξεκινήσει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Ιταλίας δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, εν γνώσει της ότι η κυβέρνηση Ρέντσι είναι η πιο φιλική προς τις Βρυξέλλες από τις πιθανές εναλλακτικές. Η μεν συντηρητική παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατέρχεται στις ευρωεκλογές με θέσεις περί εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, το δε Κίνημα 5 αστέρων του Μπέπε Γκρίλο δεσμεύεται να θέσει το θέμα της Ευρωζώνης σε δημοψήφισμα.

«Ο Ρέντσι τρέχει γιατί αν σταματήσει είναι νεκρός» έγραψε ο διευθυντής της εφημερίδας «Ρεπούμπλικα» Ετζιο Μάουρο, σημειώνοντας ότι οι εξαγγελίες της 12ης Μαρτίου έγιναν ως εξής. «Ο πρωθυπουργός ορίζει έναν στόχο, τον ανακοινώνει προτού εξευρεθεί η χρηματοδοτική κάλυψη από το υπουργικό συμβούλιο, τον μετατρέπει σε σλόγκαν (10 δισ. ευρώ για 10 εκατομμύρια Ιταλούς) και ανακοινώνει και την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του μέτρου, στη μισθοδοσία της 27ης Μαΐου, διακινδυνεύοντας την αξιοπιστία του».

Με την αμεσότητα που τον χαρακτηρίζει, ο Ρέντσι δεν αρνήθηκε ότι θα προτιμούσε να εφαρμοστεί το μέτρο από τον Απρίλιο «για να προλάβουμε τις ευρωεκλογές», ενώ υποσχέθηκε ότι δεν θα βάλει χρήματα στη μία τσέπη των πολιτών για να τα πάρει από την άλλη. Ετσι οι Ιταλοί έμειναν με την εντύπωση ότι το στοίχημα του Ρέντσι είναι πώς θα βρει τα 10 δισεκατομμύρια, πράγμα εντελώς παραπλανητικό γιατί ο πραγματικός του πονοκέφαλος, πέρα από τα 68 δισ. των προμηθευτών, είναι η, αθέατη ακόμα, νέα τρύπα των 58 δισεκατομμυρίων – τόσα θα πρέπει να δώσει η Ιταλία για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της με βάση το δημοσιονομικό σύμφωνο, του οποίου η εφαρμογή θα ξεκινήσει αφού πρώτα περάσει η μπόρα των ευρωεκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή