Κάλπες, «κοριοί» και ένας Ολάντ που ψάχνει

Κάλπες, «κοριοί» και ένας Ολάντ που ψάχνει

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Γάλλοι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών. Στο Παρίσι, η Αν Ινταλγκό, υποψήφια των Σοσιαλιστών, προηγείται της Ναταλί Κοσιουσκό Μοριζέ, υποψήφιας της Δεξιάς, με ποσοστό 53% έναντι 47%, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ και οι δυο τους ανταγωνίζονται ποια θα αναφέρει περισσότερες φορές τη λέξη «Παρίσι» σε κάθε συνέντευξη, με αποτέλεσμα να καταντούν κουραστικές. 

Στην υπόλοιπη Γαλλία, ο φόβος έγκειται στην άνοδο του ποσοστού του Εθνικού Μετώπου σε αρκετές περιοχές. Διότι μπορεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα να είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επικρατήσει στην πρωτεύουσα, στην περιφέρεια όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι κυβερνητικές γκάφες βοηθούν τους υποψήφιούς του. Η υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νικολά Σαρκοζί είναι χαρακτηριστική. Εδώ και μία εβδομάδα λέγεται ότι η γαλλική Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο μιας έρευνας, είχε ζητήσει να παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές συνομιλίες του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό, λοιπόν, θα μπορούσε να είναι πρόβλημα της δεξιάς παράταξης. Τελικά, γίνεται θέμα της Αριστεράς. Ολα ξεκίνησαν από την Κριστιάν Τομπιρά, υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία διαβεβαίωνε ότι δεν είχε καμία απολύτως γνώση αυτών των παρακολουθήσεων. Οι ισχυρισμοί της διαψεύστηκαν αμέσως από τον πρωθυπουργό και, στη συνέχεια, από τον υπουργό Εσωτερικών.

Στο τέλος, οι Γάλλοι στρέφονται εκ νέου κατά της κυβέρνησής τους, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν τους υπουργούς ως πραγματικούς ψεύτες.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα, εξίσου σοβαρό. Από τη στιγμή που αυτό το πολιτικό θέμα απασχολεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο χρόνος πιέζει για την προβολή ενός σχεδίου οικονομικού προγραμματισμού. Τη 14η Ιανουαρίου ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε τη νέα οικονομική πολιτική του, η οποία περιελάμβανε εξοικονόμηση πόρων ύψους 50 δισ. ευρώ. Επρόκειτο για το μεγάλο έργο της θητείας του. Ομως, δύο μήνες αργότερα, δεν έχει γίνει τίποτα και η κυβέρνηση δεν γνωρίζει από ποιο τομέα πρέπει να αρχίσει τις περικοπές του προϋπολογισμού. «Ψάχνουμε, ψάχνουμε», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους που εκπροσωπούσαν εφημερίδες της Νότιας Γαλλίας. 

Στο μεταξύ, ενώ συνεχίζονται οι διαξιφισμοί βυζαντινού χαρακτήρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γίνεται ολοένα και πιο ανυπόμονη. Εθεσε τη Γαλλία υπό ενισχυμένη επιτήρηση, αφού η γαλλική οικονομία εξακολουθεί να συρρικνώνεται. Οι Βρυξέλλες αρνούνται να μεταθέσουν τον στόχο του 3% του ελλείμματος της χώρας πέρα από το 2015, όμως οι προβλέψεις κάνουν λόγο για έλλειμμα της τάξης του 4% το 2014 και 3,9% το 2015. Και αυτό συμβαίνει ενώ, σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, ο Φρανσουά Ολάντ θα εορτάσει τη συμπλήρωση δύο χρόνων στο ανώτατο αξίωμα της Γαλλίας. Αλλά για πολλούς αναλυτές προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας άνθρωπος όπως αυτός, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ENA) και της Ανωτάτης Σχολής Εμπορίου (HAC), έκανε 20 μήνες να προβεί σε μια οικονομικά πασιφανή δήλωση, αναφέροντας ότι οι επιχειρήσεις έχουν τον πρώτο λόγο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, προτού ακόμα τολμήσει να διαβεβαιώσει για τις φιλελεύθερες πεποιθήσεις του και λάβει το προεδρικό αξίωμα. Τελικώς, ακόμη και αν τα καταφέρει, θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή