«Στον Ινδικό Ωκεανό τελείωσε η πτήση MH370», το SMS στους συγγενείς – στο μαύρο κουτί oι απαντήσεις

«Στον Ινδικό Ωκεανό τελείωσε η πτήση MH370», το SMS στους συγγενείς – στο μαύρο κουτί oι απαντήσεις

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πτήση MH370 της Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε πριν από δύο εβδομάδες, την ώρα που κατευθυνόταν στο Πεκίνο, συνετρίβη χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ επικαλούμενος νέα στοιχεία από τους δορυφόρους. Οι 239 επιβαίνοντες θεωρούνται νεκροί, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της αεροπορικής εταιρείας. «Κανένας από τους επιβαίνοντες δεν έχει επιβιώσει», ανέφερε μήνυμα της αεροπορικής εταιρείας το οποίο εστάλη στα κινητά τηλέφωνα των οικείων τους, σύμφωνα με το BBC.

 Η βρετανική εταιρεία Inmarsat ανέλυσε πληροφορίες ελήφθησαν από δορυφόρο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τελευταία θέση του Boeing 777 ήταν στον Ινδικό Ωκεανό δυτικά του Περθ της Αυστραλίας, ανέφερε ο Ράζακ σε ανακοίνωσή του. Στην ανάλυση βοήθησε η βρετανική υπηρεσία έρευνας αεροπορικών ατυχημάτων. «Βάσει της νέας τους ανάλυσης, η Inmarsat και η UK Air Accidents Investigation Branch κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πτήση MH370 πέταξε κατά μήκος του νότιου διαδρόμου και η τελευταία του θέση ήταν στη μέση του Ινδικού Ωκεανού, δυτικά του Περθ», είπε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας. «Πρόκειται για μια απομακρυσμένη περιοχή, μακριά από οποιοδήποτε σημείο προσγείωσης. Γι’ αυτό με βαθιά θλίψη και απογοήτευση πρέπει να σας ενημερώσω ότι, σύμφωνα με τα νέα αυτά στοιχεία, η πτήση MH370 ολοκλήρωσε το ταξίδι της στον νότιο Ινδικό Ωκεανό», σημείωσε ο Ραζάκ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι οικογένειες των επιβατών και του πληρώματος έχουν ενημερωθεί. «Για εκείνους οι τελευταίες εβδομάδες ήταν σπαρακτικές, γνωρίζω ότι αυτά τα νέα θα πρέπει να είναι ακόμη πιο σκληρά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Μετά την ανακοίνωση σημειώθηκαν σκηνές υστερίας στο ξενοδοχείο του Πεκίνου όπου έχουν καταλύσει πολλοί από τους συγγενείς των 153 κινέζων επιβατών. Άνθρωποι έκλαιγαν, θρηνούσαν και κάποιοι λιποθύμησαν. Μια γυναίκα φώναξε: «Δεν είναι δυνατόν, δεν είναι δυνατόν». Ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς ανέφερε ότι είδε να μεταφέρουν με φορεία τουλάχιστον 4 ανθρώπους. Οι δηλώσεις του Ράζακ έγιναν την ώρα που ένα αυστραλιανό πλοίο βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου φέρονται να εντοπίστηκαν συντρίμμια του Μπόινγκ, σε μια περιοχή 2.500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Περθ σε νότιες υποαρκτικές θάλασσας, που είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη.

 

 Τα αντικείμενα έχουν περιγραφεί ως «γκρι ή πράσινα στρογγυλά αντικείμενα» και «ένα πορτοκαλί ορθογώνιο αντικείμενο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ, προσθέτοντας ότι τρία αεροπλάνα βρίσκονται επίσης καθ’ οδόν προς την απομακρυσμένη περιοχή. Η πτήση MH370 της Malaysia Airlines εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου, περίπου μία ώρα αφού απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με κατεύθυνση το Πεκίνο. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 227 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάποιος που βρισκόταν στο αεροπλάνο έκλεισε τα συστήματα επικοινωνίας του. Κάποια στοιχεία που καταγράφηκαν σε στρατιωτικά ραντάρ δείχνουν ότι το Μπόνγκ έστριψε δυτικά και πέρασε εκ νέου πάνω από την χερσόνησο της Μαλαισίας, προφανώς υπό τον έλεγχο ενός ικανού πιλότου.

 Αυτό τους οδήγησε να επικεντρωθούν στα ενδεχόμενα αεροπειρατείας ή δολιοφθοράς, όμως δεν απέκλειαν την πιθανότητα να υπήρξαν τεχνικά προβλήματα. Το ασθενές σήμα που εντόπισε η Inmarsat έδειξε επίσης ότι το αεροπλάνο πετούσε για περίπου έξι ώρες, όμως οι αρχικές αναλύσεις δεν μπόρεσαν παρά να τοποθετήσουν το τελικό του σήμα σε έναν από τους δύο άξονες, τον βόρειο και τον νότιο, όπου διεξάγονταν οι έρευνες τις τελευταίες ημέρες. Ο Ράζακ σημείωσε ότι η εταιρεία συνεχίζει την ανάλυση των στοιχείων. Στο μεταξύ το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι ζητεί από τη Μαλαισία να του δώσει όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που διαθέτει για το Μπόινγκ μετά την ανακοίνωση του μαλαισιανού πρωθυπουργού. «Η Κίνα έχει ήδη ενημερωθεί από τη Μαλαισία για την ανακοίνωση και της δίνουμε μεγάλη προσοχή», αναφέρει η ανακοίνωση το υπουργείου.

 «Η Κίνα έχει ήδη ζητήσει από τη Μαλαισία να της προσφέρει επιπλέον πληροφορίες και στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό», επισημαίνει η ανακοίνωση, ενώ προσθέτει ότι το Πεκίνο ελπίζει να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις αναζήτησης του αεροσκάφους.

 

 

Παραμένει ακόμη άγνωστο παραμένει τι συνέβη και το Μπόινγκ, το οποίο είχε απογειωθεί, στις 8 Μαρτίου  από την Κουάλα Λουμπούρ, με προορισμό το Πεκίνο, βρέθηκε  τελικά στον Ινδικό Ωκεανό, στην Αυστραλία.  Νωρίς το πρωί, κινεζικό πολεμικό αεροσκάφος ανέφερε ότι εντόπισε «ύποπτα λευκά αντικείμενα» σε θαλάσσια περιοχή κοντά στις ακτές της Αυστραλίας. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τόνι Άμποτ, που δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι σκάφος της χώρας εντόπισε δύο μεγάλα αντικείμενα και ελπίζει να τα ανασύρει σύντομα.

 

«Στον Ινδικό Ωκεανό τελείωσε η πτήση MH370», το SMS στους συγγενείς  – στο μαύρο κουτί oι απαντήσεις-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή