Αγώνας της Δύσης για κοινό μέτωπο

Αγώνας της Δύσης για κοινό μέτωπο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που τα τελευταία ουκρανικά στρατεύματα αναγκάζονταν να εκκενώσουν τις υπό ρωσικό έλεγχο, πλέον, βάσεις τους στη Χερσόνησο της Κριμαίας, ο Μπαράκ Ομπάμα αγωνιζόταν στη Χάγη να σφυρηλατήσει κοινό μέτωπο των δυτικών χωρών και να επιβάλει διπλωματική καραντίνα στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεκάλεσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων βιομηχανικών κρατών της Δύσης, γνωστής ως G7, με αντικείμενο το ουκρανικό πρόβλημα. Οι διαβουλεύσεις των Επτά επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης για θέματα πυρηνικής ασφάλειας, στην οποία θα πάρουν επίσης μέρος ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε και άλλοι διεθνείς ηγέτες. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέφυγε να παρευρεθεί στη διάσκεψη και θα εκπροσωπηθεί από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επρόκειτο να έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι.

Με συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της ολλανδικής εφημερίδας Volkskrant, ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για την ετοιμότητα της χώρας του και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να υπερασπιστούν την εδαφική τους ακεραιότητα. «Ουδείς θα έπρεπε να θέσει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρωπαϊκή ασφάλεια», τόνισε ο Αμερικανός ηγέτης, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ εκπροσωπεί «την ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη συμμαχία στην ιστορία της ανθρωπότητας». Προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία θα υποστεί και νέες, περισσότερο οδυνηρές κυρώσεις «εάν συνεχίσει την κλιμάκωση» στην Ουκρανία.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο εισβολής ρωσικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία ή και στην αυτόνομη περιοχή της Υπερδνειστερίας, στα σύνορα μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας. «Υπάρχουν κάτι παραπάνω από επαρκείς δυνάμεις κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, οι οποίες θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι την Υπερδνειστερία αν δέχονταν σχετική εντολή», τόνισε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, διαδηλώσεις φιλορώσων, αντιπάλων της νέας ουκρανικής κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκαν στα κυριότερα αστικά κέντρα της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας, όπως το Χάρκοβο, το Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, αλλά και η Οδησσός. Σε όλες αυτές τις πόλεις, ρωσόφωνοι ακτιβιστές αξιώνουν να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα της αυτονομίας από το Κίεβο. Ωστόσο, το τελευταίο Σαββατοκύριακο οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, χωρίς να συνοδεύονται από τα αιματηρά έκτροπα της προηγούμενης εβδομάδας. Η Μόσχα έχει διαβεβαιώσει ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ανατολική Ουκρανία και να διαιρέσει τη χώρα.

Εξάλλου, νωρίς χθες το πρωί, επίλεκτες ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν σε βάση πεζοναυτών του ουκρανικού στρατού στη Θεοδοσία της Κριμαίας. Επιστρατεύοντας τεθωρακισμένα και εκτοξεύοντας χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη βάση χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. Είχε προηγηθεί η κατάληψη άλλων δύο σημαντικών βάσεων, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με αποτέλεσμα από χθες να κυματίζει η ρωσική σημαία στο σύνολο των μέχρι πρότινος ουκρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, διέταξε την επιστροφή στην ηπειρωτική χώρα όλων των στρατιωτικών που υπηρετούσαν στη χερσόνησο. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επισκεπτόταν το αρχηγείο του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη και είχε συνάντηση με πρώην μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που αυτομόλησαν στη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή