Αίγυπτος: Εις θάνατον 529 μέλη της Αδελφότητας

Αίγυπτος: Εις θάνατον 529 μέλη της Αδελφότητας

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο 529 μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων, σε μια πρωτοφανή στα χρονικά της Αιγύπτου δικαστική απόφαση, η οποία αναμένεται να οδηγήσει στα άκρα τον πολιτικό διχασμό που προκάλεσε στη χώρα η ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τις ένοπλες δυνάμεις, το περασμένο καλοκαίρι. Νομικοί κύκλοι στο Κάιρο εκτιμούσαν πως η απόφαση είναι πολύ πιθανό να ανατραπεί από το εφετείο, καθώς η διαδικασία που ακολουθήθηκε χαρακτηρίζεται παρωδία δικαιοσύνης. Από τους 529 καταδικασθέντες μόνο οι 153 τελούν υπό κράτηση, ενώ οι υπόλοιποι είτε είχαν απελευθερωθεί με περιοριστικούς όρους είτε είχαν διαφύγει τη σύλληψη.

Η δίκη άρχισε το περασμένο Σάββατο στην πόλη Μίνια, νότια του Καΐρου, και ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο μόνο συνεδριάσεις, με τους δικαστές να αρνούνται στους συνήγορους υπεράσπισης τα στοιχειωδέστερα δικαιώματά τους. Τα μέλη της Αδελφότητας κατηγορούνταν για βίαιες πράξεις, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών και επιθέσεων σε κρατικά κτίρια, που έλαβαν χώρα τον περασμένο Αύγουστο, κατά την περίοδο των φονικών συγκρούσεων που ακολούθησαν την ανατροπή του ισλαμιστή Μόρσι. Μια δεύτερη μεγάλη δίκη 700 μελών της Αδελφότητας, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ηγέτη της οργάνωσης, Μοχάμεντ Μπαντίε, προβλέπεται να αρχίσει σήμερα.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη δημοσιογράφων που εργάζονταν για λογαριασμό του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera και κατηγορούνται για διασπορά ψευδών ειδήσεων και υποστήριξη της «τρομοκρατικής», κατά τις Αρχές, Αδελφότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή