Εθνικό Μέτωπο και αποχή στη Γαλλία

Εθνικό Μέτωπο και αποχή στη Γαλλία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την προσήλωσή του στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και τις περικοπές δαπανών υπογράμμισε χθες ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, μία ημέρα μετά τα απογοητευτικά για τους Σοσιαλιστές αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών, που τους έδωσαν 38% σε εθνικό επίπεδο, έναντι 47% για τη συντηρητική αντιπολίτευση.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι χάρισαν ποσοστά ρεκόρ στους υποστηριζόμενους από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο υποψηφίους, ενώ ιστορικά υπήρξαν επίσης και τα ποσοστά της αποχής στο 40%. Το εθνικό ποσοστό του 5%, που εξασφάλισε το Εθνικό Μέτωπο, έκανε χθες πολλούς αναλυτές να μιλούν για «φαινόμενο 2002», αναφερόμενοι στη δεινή ήττα του Λιονέλ Ζοσπέν και τον αποκλεισμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Το γεγονός ότι το Εθνικό Μέτωπο κατέβασε 600 υποψηφίους σε όλη τη Γαλλία σημαίνει ότι μόλις ένας στους τρεις Γάλλους είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει υποψήφιο του κόμματος στον δήμο του.

Από τον πρώτο κιόλας γύρο εξελέγη δήμαρχος του Ενέν-Μπομόν στη Βόρεια Γαλλία ο στενός συνεργάτης της Μαρίν Λεπέν, Στιβ Μπριουά. Η νίκη του Μπριουά στο πάλαι ποτέ εκλογικό φέουδο των Σοσιαλιστών Ενέν-Μπομόν έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς η κοινότητα έχει αναδειχθεί σε δοκιμαστικό σωλήνα των καινοτόμων πολιτικών της κ. Λεπέν και της εσκτρατείας της για «αποδαιμονοποίηση» του ακροδεξιού και ξενοφοβικού πολιτικού σχηματισμού.

Στον Νότο της Γαλλίας, το Εθνικό Μέτωπο αναδείχθηκε στην πρώτη θέση στην «παπική πόλη» Αβινιόν, στο Περπινιάν και το Φρεζούς. Σημαντική νίκη πρέπει επίσης να θεωρηθεί η δεύτερη θέση, την οποία κατέλαβε το κόμμα στη Μασσαλία, πίσω από τον υποψήφιο του UMP, αλλά και η πρωτιά του υποψηφίου του στη Φορμπάκ, στην αποβιομηχανοποιημένη Ανατολική Γαλλία.

Ελάχιστη ανακούφιση προσέφερε στους Σοσιαλιστές η καλή εμφάνιση που πραγματοποίησε η υποψήφιά τους για τον Δήμο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, που εξασφάλισε την πρώτη θέση απέναντι στην πρώην υπουργό του Σαρκοζί, Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ.

Ο δεύτερος γύρος μπορεί τώρα να προσφέρει στο Εθνικό Μέτωπο δέκα με 15 δήμους, ενώ εάν πετύχει κάτι τέτοιο, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν θα έχει ξεπεράσει τον θρίαμβο του 1997, όταν εξέλεξε για πρώτη φορά τέσσερις δημάρχους. Τον κίνδυνο της ανόδου της Ακροδεξιάς επέσεισε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, καλώντας τους ψηφοφόρους σε κινητοποίηση με στόχο την αντίσταση στην άνοδο του Εθνικού Μετώπου. Για μεγάλη νίκη του κόμματός του στον δεύτερο γύρο έκανε χθες λόγο ο επικεφαλής του κεντροδεξιού UMP, Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, απευθύνοντας έκκληση στους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου «να μεταφέρουν» τις ψήφους τους σε υποψηφίους του UMP.

«Φόβος πάνω από την πόλη» τιτλοφορούσε χθες το πρωτοσέλιδό της η Liberation, ενώ η συντηρητική Figaro επέλεγε τον μονολεκτικό τίτλο «Απόρριψη» πάνω από φωτογραφία του Γάλλου προέδρου Ολάντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή