Καταψηφίστηκε η πρόταση Λούκε για υπερεξουσίες

Καταψηφίστηκε η πρόταση Λούκε για υπερεξουσίες

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΡΦΟΥΡΤΗ. Με ένα ράπισμα στον ηγέτη του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», Μπερντ Λούκε, ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ερφούρτη το συνέδριο της Afd, όπως είναι τα αρχικά του. Η πρόταση του Λούκε για εξασφάλιση υπερεξουσιών καταψηφίστηκε από τους συνέδρους αλλά ο ίδιος δεν πτοήθηκε. Αν και μεγάλος ηττημένος των διαδικασιών, πέτυχε να συσπειρώσει εκ νέου τον δοκιμαζόμενο από εσωτερικούς κραδασμούς σχηματισμό, επιτιθέμενος στα ΜΜΕ της χώρας του. Ο ηγέτης της AfD σκιαγράφησε την εικόνα του αντισυστημικού κόμματος, σαν ένα απελευθερωτικό κίνημα, το οποίο οριακά δεν κατάφερε να μπει στη γερμανική Βουλή το φθινόπωρο, «εξαιτίας της κακοποίησης της ελευθερίας του Τύπου», όπως χαρακτηριστικά κατήγγειλε. Επί 45 λεπτά καταφερόταν εναντίον των Γερμανών δημοσιογράφων, που προσπάθησαν «να αποθαρρύνουν τα μέλη του κόμματος να πουν τη γνώμη τους». Η τοποθέτησή του έφερε καρπούς. Ορθιοι οι σύνεδροι τον αποθέωσαν. «Ετσι ακριβώς είναι», κραύγασε ένας από τους παρισταμένους, ένας άλλος άρχισε να βρίζει ανοιχτά τα ΜΜΕ, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel. Η επιθεώρηση σχολιάζει τις συγκεχυμένες θέσεις για την Ευρώπη που προέκυψαν από το συνέδριο. Από τη μία το κόμμα τάσσεται υπέρ της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων στην Ε.Ε., από την άλλη απορρίπτει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

Η «Εναλλακτική» προωθεί τη δυνατότητα άσκησης βέτο εναντίον ευρωπαϊκών νόμων από τα εθνικά Κοινοβούλια, αλλά επιμένει ότι όλες οι δοκιμαζόμενες από την κρίση χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να τηρούν την κοινοτική νομοθεσία. Πώς όμως μπορεί να ισχύσει αυτό, αν για παράδειγμα ασκήσει βέτο το ελληνικό Κοινοβούλιο κατά των μέτρων λιτότητας που καλείται να τηρήσει; Ακόμη και στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι αμφίσημες οι θέσεις του κόμματος. Συμφωνεί με την τρέχουσα στάση της Ε.Ε.; Είναι κακός άνθρωπος ο Πούτιν; Ουδείς κατάλαβε την ακριβή γραμμή της AfD το Σαββατοκύριακο στην Ερφούρτη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το κόμμα αντιτίθεται στις ποσοστώσεις και την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Ενα χρόνο μετά την ίδρυση του κόμματος, η βάση του εμφανίζεται διχασμένη. Διαδικαστικά ζητήματα στο συνέδριο πυροδότησαν πολύωρες συζητήσεις, βίαιες αντεγκλήσεις, σφυρίγματα και αποδοκιμασίες. Η μεγάλη πλειοψηφία του γερμανικού Τύπου διέγνωσε πράγματι «Χάος στην AfD» και «τριγμούς στον μονοπρόσωπο κομματικό σχηματισμό». Ορισμένες εφημερίδες πιστεύουν ότι η «Εναλλακτική» προσπαθεί να προσελκύσει τους αστούς, που αισθάνονται παραμελημένοι από το κόμμα της Αγκελα Μέρκελ. Αλλες εκτιμούν ότι θέλει να πάρει τη θέση των Ελεύθερων Δημοκρατών, που αφανίστηκαν μετά τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. Ωστόσο οι πιο καχύποπτοι θεωρούν ότι το ευρωφοβικό κόμμα κλείνει το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο. «Δεν χαρακτηρίζεται πλέον μόνο από την κριτική στάση της έναντι της Ε.Ε., αλλά συνδυάζει μία δόση αντιισλαμισμού και αντισημιτισμού, με την ομοφοβία, την αμφισβήτηση της ισότητας των γυναικών, καθώς και τις θεωρίες συνωμοσίας», γράφει σχολιαστής του περιοδικού European. «Κάθε μέρα διαβάζουμε νέες τάσεις λαϊκίστικης Δεξιάς. Επιπλέον έχουμε μια αυξανόμενη επιρροή των σκληροπυρηνικών Χριστιανών στο κόμμα», προειδοποιεί ο Κρίστοφ Γκίζα, αναλυτής της φιλοευρωπαϊκής επιθεώρησης στη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή