Τουρκία: Μετά τις δημοτικές εκλογές η αποζημίωση των θυμάτων του Μαβί Μαρμαρά

Τουρκία: Μετά τις δημοτικές εκλογές η αποζημίωση των θυμάτων του Μαβί Μαρμαρά

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία που θα διεξαχθούν στις 30 Μαρτίου θα υπογραφεί η συμφωνία για την αποζημίωση, από τις ισραηλινές αρχές, των Τούρκων που σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ στον στολίσκο που κατευθυνόταν στη Γάζα το 2010, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

«Λάβαμε ένα τελευταίο κείμενο συμβιβασμού τον περασμένο μήνα» από την πλευρά των Ισραηλινών, εξήγησε ο Αρίντς στον ιστότοπο της εφημερίδας Χουριέτ.

«Μετά τις εκλογές, η πρώτη μας δουλειά θα είναι να φροντίσουμε ώστε το θέμα της αποζημίωσης να λάβει νομική μορφή», συνέχισε, λέγοντας ότι προς το παρόν η τουρκική ηγεσία είναι «πολύ απασχολημένη» με την προεκλογική εκστρατεία και την οργάνωση των εκλογών.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, που ήταν ήδη τεταμένες μετά τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας στα τέλη του 2008 και τις αρχές του 2009, επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά που επιχειρούσε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό και να φτάσει στη Γάζα. Η επιχείρηση αυτή των ισραηλινών δυνάμεων, στις 31 Μαΐου 2010, στοίχισε τη ζωή σε εννέα Τούρκους υπηκόους.

Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν προσφύγει στην τουρκική δικαιοσύνη σε βάρος τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτικών αξιωματούχων που δικάζονται αυτήν την περίοδο, ερήμην, σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Οι δύο χώρες διαπραγματεύονται εδώ και πολλούς μήνες το ποσό της αποζημίωσης που θα δοθεί στις οικογένειες των θυμάτων. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ το Ισραήλ προτίθεται να δώσει συνολικά 20 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή