Διαπραγματεύσεις των υπ. Γεωργίας με το ΕΚ για την προώθηση γεωργικών προϊόντων

Διαπραγματεύσεις των υπ. Γεωργίας με το ΕΚ για την προώθηση γεωργικών προϊόντων

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα της προώθησης των γεωργικών προϊόντων εισέρχονται απο αύριο οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, μετα τη μεταξύ τους συμβιβαστική συμφωνία που πέτυχαν στις Βρυξέλλες.

Μετά το τέλος του χθεσινού Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, επιβεβαίωσε ότι το Συμβούλιο «κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με τα πολιτικά ζητήματα. Η

Ειδική Επιτροπή Γεωργίας θα οριστικοποιήσει την εντολή διαπραγμάτευσης».

Στην πρότασή της η Επιτροπή πρότεινε τη διατήρηση του 50%, ως μέγιστο ποσοστό, της οικονομικής συμμετοχής της ΕΕ στα προγράμματα για τη γεωργία. Πρότεινε επίσης την κατάργηση της δυνατότητας εθνικής συγχρηματοδότησης. Οπως αναφέρει, στη σημερινή έκδοσή της, η επιθεώρηση Agence Europe, η ελληνική Προεδρία πρότεινε κατάργηση της εθνικής συγχρηματοδότησης και αύξηση του επιπέδου της κοινοτικής χρηματοδότησης. Σύμφωνα και με τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το κείμενο της Προεδρίας προβλέπει χρηματοδοτική συνεισφορά της ΕΕ στα προγράμματα ύψους 75% σε επιλέξιμες δαπάνες, με αύξηση στο 85 % σε περίπτωση κρίσης.

Η Προεδρία δήλωσε ότι το κείμενο θα πρέπει να τροποποιηθεί οριακά ώστε να ληφθούν υπόψη τα αιτήματα ορισμένων χωρών. Συγκεκριμένα, προτείνει δυνατότητα αύξησης κατά 5% του ποσοστού της κοινοτικής συγχρηματοδότησης για τις χώρες στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής συνδρομής της ΕΕ (Ρουμανία, Κύπρος, Πορτογαλία και Ελλάδα).

Κατά την Agence Europe οι νομικές υπηρεσίες του Συμβουλίου δήλωσαν ότι είναι δύσκολο να καθοριστεί ο μελλοντικός ρόλος των κρατών μελών όσον αφορά στην επιλογή των προγραμμάτων. Ο Επίτροπος Γεωργίας τόνισε ότι προεπιλογή, από τα κράτη μέλη, δεν είναι δυνατό στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Μια ενιαία διαδικασία επιλογής από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, όπως προτείνεται από την Επιτροπή,αποτελεί επίσης αίτημα του κλάδου των αγροτών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Προεδρία όμως, ζητούν μεγαλύτερη συμμετοχή των χωρών στην επιλογή των προγραμμάτων.

Η Γαλλία και η Ισπανία ζήτησαν έναν ελαφρώς ενισχυμένο ρόλο για τα κράτη μέλη, ως προς την επιλογή των προγραμμάτων, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να ενημερώνονται και οι αρμόδιες αρχές να γνωμοδοτούν επί των υποβληθέντων προγραμμάτων.

«Μια γρήγορη συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση είναι επιθυμητή για αυτόν τον φάκελο, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα. Η αρχιτεκτονική και η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης πρέπει να γίνει σεβαστή», τόνισε επίσης ο Επίτροπος.

Η άνευ όρων επιλεξιμότητα των εθνικών συστημάτων ποιότητας «δε μου φαίνεται αποδεκτή», δήλωσε ο ίδιος επικρίνοντας την ιδέα δαπάνης ευρωπαϊκών πόρων για την προώθηση αυστηρά εθνικών συστημάτων.

«Σκοπός μας είναι να αποφεύγονται οι επαναλήψεις των προσπαθειών στο πλαίσιο της ΚΑΠ» ανέφερε και πρόσθεσε: «Το να κάνουμε τα εθνικά συστήματα ποιότητας επιλέξιμα, ως κύριο μήνυμα της ευρωπαϊκής προεκλογικής εκστρατείας, έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης. Είμαι ωστόσο έτοιμος να εξετάσω τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα, κατά τη διάρκεια του τριμερούς διαλόγου», αναφερόμενος σε καταστάσεις κρίσης ή σε σχέση με προϊόντα τρίτων χωρών, όπως πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σχετικά με τυχόν επεκτάσεις της επιλεξιμότητας για προϊόντα όπως το κρασί, «πάνω από όλα θέλουμε να αποφεύγονται οι επαναλήψεις, με άλλα μέσα, της ΚΑΠ, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διπλής χρηματοδότησης», κατέληξε ο Επίτροπος.

Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι η Προεδρία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισάγουν την προώθηση στην εσωτερική αγορά. «Επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή στον κίνδυνο για ανεπιθύμητο ανταγωνισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών προϊόντων», δήλωσε ο Επίτροπος.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι, εάν η προώθηση στην ενιαία αγορά εγκριθεί με εμπορικά σήματα (όπως ζητήθηκε), θα απαιτηθούν εγγυήσεις για δίκαιη προώθηση, αυστηρά ίσους όρους ανταγωνισμού και πλήρη σεβασμό των κανόνων της ενιαίας αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή