Ολλανδία: Δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για την πρόληψη της πυρηνικής τρομοκρατίας

Ολλανδία: Δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για την πρόληψη της πυρηνικής τρομοκρατίας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας κάλεσαν σήμερα τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο να μειώσουν τα αποθέματα καυσίμου ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού προκειμένου να προληφθεί το ενδεχόμενο εξτρεμιστές όπως αυτοί της αλ Κάιντα ή μέλη παρόμοιων οργανώσεων να αποκτήσουν ατομικές βόμβες, στο τέλος της διήμερης Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Χάγη, η οποία πάντως επισκιάστηκε από την κρίση στην Ουκρανία.

Στην τρίτη κατά σειρά Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια από το 2010, οι ηγέτες 53 χωρών, περιλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σημείωσαν ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο κατέστησαν επίσης σαφές ότι παραμένουν πολλές προκλήσεις και τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει αυξημένη διεθνής συνεργασία για να εξασφαλιστεί ότι το ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, το πλουτώνιο και άλλες ραδιενεργές ουσίες δεν θα καταλήξουν σε λάθος χέρια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ρωσία παραμέρισαν τις διαφορές τους για την Κριμαία και τάχθηκαν υπέρ της τελικής ανακοίνωσης της Συνόδου, η οποία στόχο έχει να βελτιωθεί η πυρηνική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο, μαζί με άλλες μεγάλες δυνάμεις όπως η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία.

«Ενθαρρύνουμε τα κράτη να ελαχιστοποιήσουν τα αποθέματα ουρανίου υψηλού βαθμού που διαθέτουν και να διατηρήσουν το διαχωρισμένο πλουτώνιο στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο, βάσει των εθνικών αναγκών», σύμφωνα την ανακοίνωση της Συνόδου, η οποία είναι πιο προωθημένη σε αυτό το ζήτημα σε σύγκριση με την ανακοίνωση της προηγούμενης Συνόδου στη Σεούλ το 2012.

Μια τέταρτη Σύνοδος πρόκειται να διεξαχθεί το 2016 στην Ουάσινγκτον, εκεί όπου άρχισε η διαδικασία το 2010.

Αναλυτές τονίζουν ότι εξτρεμιστικές ομάδες θα μπορούσαν θεωρητικά να κατασκευάσουν μια όχι πολύ εξελιγμένη αλλά ιδιαίτερα θανατηφόρα πυρηνική βόμβα εάν διέθεταν χρήματα, τεχνική ειδίκευση και τα σχάσιμα υλικά που απαιτούνται.

Η απόκτηση πυρηνικού υλικού κατάλληλου για χρήση σε όπλα, ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού ή πλουτωνίου, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις εξτρεμιστικές οργανώσεις και επομένως πρέπει να καταβάλλονται οι μέγιστες δυνατές προσπάθειες αυτό να παραμένει αυστηρά φυλασσόμενο τόσο σε πολιτικές όσο και σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προσθέτουν.

Αναφερόμενη στην προσπάθεια να χρησιμοποιείται ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού ως καύσιμο για επιστημονικούς-ερευνητικούς και άλλων ειδών αντιδραστήρων αντί του ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, το οποίο εγείρει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο διάδοσης των πυρηνικών όπλων, η ανακοίνωση της Συνόδου αναφέρει: «Ενθαρρύνουμε τα κράτη να συνεχίσουν να μειώνουν τη χρήση ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού διαμέσου της μετατροπής του καυσίμου των αντιδραστήρων από ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού σε ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού, όπου αυτό είναι τεχνικά και οικονομικά εφαρμόσιμο».

«Παρομοίως θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες να χρησιμοποιούνται τεχνολογίες οι οποίες δεν αξιοποιούν το ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού για την παραγωγή ραδιοϊσοτόπων, περιλαμβανομένης της χρήσης οικονομικών κινήτρων», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή