Νέο κύμα βίας με τουλάχιστον 35 νεκρούς στο Ιράκ

Νέο κύμα βίας με τουλάχιστον 35 νεκρούς στο Ιράκ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βίαια επεισόδια στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 35 ανθρώπων σήμερα στο Ιράκ, στην πλειονότητά τους στην περιοχή της Βαγδάτης και περιοχές όπου κατοικούν σουνίτες.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν ενώ απομένει ένας μήνας και κάτι ως τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες προγραμματίζεται να διεξαχθούν την 30ή Απριλίου, μια διαδικασία όμως που περιπλέκεται μετά την παραίτηση, νωρίτερα σήμερα, πολλών στελεχών της εκλογικής επιτροπής που κατήγγειλαν με αυτόν τον τρόπο πολιτικές και δικαστικές παρεμβάσεις στο έργο τους.

Στην Ταρμίγια, μια πόλη όπου κατοικούν κατά πλειονότητα σουνίτες και όπου σημειώνονται συχνά επιθέσεις, σε απόσταση 45 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον μιας περιπόλου του στρατού σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά στρατιωτικούς.

Στην πόλη Τάτζι, επίσης βόρεια της πρωτεύουσας, όπου ο πληθυσμός είναι μικτός, ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες πυροδοτήθηκε την ώρα που περνούσε από το σημείο όπου βρισκόταν μια άλλη στρατιωτική περίπολος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις στρατιώτες. Στην ίδια τη Βαγδάτη, πολλές εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στοίχισαν τη ζωή σε 11 ανθρώπους.

Στην υπόλοιπη χώρα, μια σειρά επιθέσεων με στόχο κυρίως σουνίτες είχε αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 12 άνθρωποι.

Δύο βόμβες που είχαν τοποθετηθεί πλάι σε δρόμους με στόχο σουνίτες βουλευτές εξερράγησαν κοντά στην πόλη Μπακούμπα. Οι βουλευτές δεν έπαθαν τίποτε, αλλά τρεις σωματοφύλακές τους σκοτώθηκαν.

Επιθέσεις ενόπλων και εκρήξεις στις πόλεις Μπακούμπα, Μοσούλη και Τικρίτ —όλες βρίσκονται βόρεια της Βαγδάτης— στοίχισαν τη ζωή σε 9 ανθρώπους, ανάμεσά τους σε δύο αστυνομικούς και σε μια γυναίκα η οποία εργαζόταν στο γραφείο της συμμαχίας του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι.

Οι βιαιότητες στο Ιράκ έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 400 ανθρώπων τον Μάρτιο και πάνω από 2.100 Ιρακινών από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση πληροφορίες από ιατρικές πηγές και πηγές των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή