Υποψήφιος πρόεδρος της Αιγύπτου ο στρατάρχης Σίσι

Υποψήφιος πρόεδρος της Αιγύπτου ο στρατάρχης Σίσι

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αιγύπτιος στρατάρχης Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι επιβεβαίωσε και επίσημα απόψε ότι παραιτείται από τα αξιώματά του, αυτό του υπουργού Άμυνας και αυτό του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας στις επικείμενες εκλογές, τις οποίες πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται να κερδίσει με ευκολία. «Σήμερα σας μιλώ για τελευταία φορά με στρατιωτική στολή» είπε ο στρατάρχης Σίσι κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, στο οποίο ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του.

Ο Σίσι ανέφερε ότι δεν μπορεί να κάνει «θαύματα» και κάλεσε τους Αιγύπτιους να εργαστούν σκληρά για να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα. Ο 59χρονος στρατάρχης, ο οποίος ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου 2013, ανέφερε επίσης ότι η Αίγυπτος είναι μια χώρα την οποία απειλούν «οι τρομοκράτες» και ότι θα εργαστεί για να μετατρέψει την Αίγυπτο σε μια χώρα «χωρίς φόβο».

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση φέρει τον Σίσι να συγκεντρώνει το 51% στην πρόθεση ψήφου, ενώ το 45% των ερωτηθέντων δήλωσε αναποφάσιστο. Στην αναμέτρηση αυτή δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής υποψήφιοι που ανήκουν στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία η μεταβατική κυβέρνηση έθεσε εκτός νόμου χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική οργάνωση. Οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο αναμένεται να διεξαχθούν τον Μάιο. Η εκλογική επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες και την ημερομηνία διεξαγωγής της διαδικασίας την ερχόμενη Κυριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή