Κριτική Βερολίνου κατά Τιμοσένκο

Κριτική Βερολίνου κατά Τιμοσένκο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποδοκιμασία της για τις πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, εναντίον της Ρωσίας και της ρωσόφωνης μειονότητας της χώρας της, εξέφρασε χθες η γερμανική κυβέρνηση.

«Ανεξάρτητα από την αντίθεση στις ρωσικές ενέργειες στην Κριμαία… υπάρχουν κάποια όρια που δεν μπορεί κανείς να υπερβεί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι «οι εικόνες και οι φαντασιώσεις βίας ξεπερνούν κατά πολύ αυτά τα όρια».

Σε υποκλαπείσα τηλεφωνική συνομιλία της με τον Ουκρανό βουλευτή Νέστορ Σούφριτς, η Τιμοσένκο εξέφρασε την επιθυμία «να αρπάξει ένα καλάσνικοφ και να πυροβολήσει στο κεφάλι» τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε ένα άλλο σημείο της συνομιλίας της, που διέρρευσε στο Διαδίκτυο, η Τιμοσένκο εμφανιζόταν να εύχεται «να εξολοθρευτεί με πυρηνικά όπλα» η ρωσική μειονότητα. Μετά τον σάλο που προκάλεσε η διαρροή, η πρώην πρωθυπουργός αναγνώρισε τη γνησιότητα της πρώτης αποστροφής της, αν και απέδωσε τη δεύτερη σε μοντάζ των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Η Γιούλια Τιμοσένκο βρισκόταν στη φυλακή όταν ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του πρώην προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έχοντας καταδικασθεί για οικονομικά σκάνδαλα. Μετά την αποφυλάκισή της, μετέβη στο Βερολίνο όπου υπέστη θεραπεία για προβλήματα που αντιμετώπιζε στη σπονδυλική στήλη.

Απαντώντας στις δηλώσεις της Τιμοσένκο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μέρκελ υπογράμμισε ότι «η σταθεροποίηση και η συμφιλίωση» έχουν κρίσιμη σημασία, προσθέτοντας ότι η προσωρινή κυβέρνηση του Κιέβου οφείλει να υπηρετεί «όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού και όλες τις περιοχές της χώρας».

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υποδεχόταν στο Λονδίνο υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία του ουκρανικού Κοινοβουλίου, στην οποία συμμετείχαν δύο εκ των πιθανότερων διεκδικητών της προεδρίας, ο ηγέτης του κόμματος «Γροθιά», Βιτάλι Κλίτσκο, και ο «βασιλιάς της σοκολάτας» Πέτρο Ποροσένκο, ένας εκ των ισχυρότερων Ουκρανών ολιγαρχών. Ο κ. Κάμερον προειδοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η χώρα του θα υποστεί πρόσθετες, πολύ ισχυρότερες κυρώσεις «στα πεδία της ενέργειας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, του εμπορίου και των όπλων» εάν προχωρήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην Ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ο Ποροσένκο προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με ποσοστό 25%, ενώ ο Κλίτσκο συγκεντρώνει το 9% και η Τιμοσένκο 8%. Δύο ρωσόφωνοι υποψήφιοι εμφανίζονται να συγκεντρώνουν το 7% και 4% των προτιμήσεων ψήφου αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία κατέλαβαν αναίμακτα και το τελευταίο πλοίο που βρισκόταν μέχρι χθες υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. Η ταπεινωτική κατάληψη όλων των ουκρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κριμαία προκάλεσε την παραίτηση του Ουκρανού υπουργού Αμυνας, στρατηγού Ιγκόρ Τενιούχ. Από το βήμα της Βουλής, ο παραιτηθείς υπουργός δήλωσε ότι από τις 18.800 Ουκρανούς στρατιώτες στην Κριμαία, μόλις 4.300 έμειναν πιστοί στην κυβέρνηση της χώρας τους, ενώ οι υπόλοιποι αυτομόλησαν στον ρωσικό στρατό.

Ανησυχίες για τη συνοχή της ουκρανικής κυβέρνησης γέννησε και η δολοφονία του ηγετικού στελέχους της ένοπλης, ακροδεξιάς οργάνωσης «Δεξιός Τομέας», Ολεξάντερ Μουζίκο, από ειδικές δυνάμεις της ουκρανικής αστυνομίας, στην πόλη Ρίβνε της Δυτικής Ουκρανίας. Τέλος, η κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε χθες ότι θα αυξήσει κατά 50% την τιμή της οικιακής κατανάλωσης φυσικού αερίου, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με το οποίο διαπραγματεύεται την παροχή δανείου ύψους 15-20 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή