Η Αλ Κάιντα εγκαθίσταται στη Συρία, λένε οι ΗΠΑ

Η Αλ Κάιντα εγκαθίσταται στη Συρία, λένε οι ΗΠΑ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες στελέχη της Αλ Κάιντα με εμπειρία στον σχεδιασμό επιθέσεων και ειδίκευση στα εκρηκτικά έχουν μεταβεί στη Συρία από το Πακιστάν τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι θεωρούν ότι μπαίνουν τα θεμέλια μελλοντικών πληγμάτων εναντίον της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Συρία αποτελεί ελκυστική βάση για την Αλ Κάιντα λόγω της ύπαρξης περιοχών που ελέγχονται από εξτρεμιστές και λόγω της παρουσίας περίπου 1.200 Ευρωπαίων και Αμερικανών μουσουλμάνων που έχουν μεταβεί στη Συρία για να πολεμήσουν. Ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έχουν εκφράσει φόβους πως αυτοί οι δυτικοί μαχητές μπορεί να ριζοσπαστικοποιηθούν στον εμφύλιο της Συρίας μέχρις σημείου να πραγματοποιήσουν επιθέσεις γυρίζοντας στις χώρες τους.

Νέες, απόρρητες εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών, που βασίζονται σε στοιχεία από ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις, πληροφοριοδότες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ηγεσία της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν αναπτύσσει συστηματική μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη δημιουργία συγκεκριμένων πυρήνων στη Συρία, που θα εκπαιδεύσουν δυτικούς για αποστολές στο εξωτερικό.

Η Αλ Κάιντα έχει ευλογήσει στο παρελθόν τη δημιουργία τοπικών παραρτημάτων σε χώρες όπως η Υεμένη, αλλά, όπως λένε αξιωματούχοι της Αντιτρομοκρατικής, είναι η πρώτη φορά που στήνεται παράρτημα έξω από το Πακιστάν με στόχο επιθέσεις εναντίον της Δύσης. Αυτό έχει τη δυνατότητα να αναζωογονήσει την κεντρική διοίκηση της Αλ Κάιντα, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα έχει περιγράψει ως ιδιαιτέρως αποδυναμωμένη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμη λεπτομερή σχέδια επιθέσεων στη Δύση. «Το πόσο γρήγορα θα κινηθεί το εκκρεμές προς κάποιο εγχείρημα δεν είναι σαφές», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

Με την εκτίμηση περί επιθέσεων στη Δύση διαφωνούν στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, οι οποίοι διαπιστώνουν μεν αυξημένη παρουσία μαχητών της Αλ Κάιντα από το Πακιστάν μεταξύ των ανταρτών της Συρίας, αλλά διαφωνούν για το αν εμπλέκονται σε μακροχρόνια σχέδια επίθεσης στη Δύση. «Σε αυτό το στάδιο υπάρχει πολύ λιγότερη οργάνωση από όση θα απαιτούσε ένα κατευθυνόμενο σχέδιο», είπε αξιωματούχος δυτικής υπηρεσίας ασφαλείας. «Κάποιοι μαχητές πηγαίνουν στη Συρία, όμως αυτό γίνεται κατά περίπτωση, όχι σε οργανωμένο επίπεδο».

Δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών εκτίμησαν τον αριθμό των μαχητών που πηγαίνουν στη Συρία από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν σε μερικές δεκάδες. «Από την πλευρά της τρομοκρατίας, η πιο ανησυχητική εξέλιξη είναι ότι η Αλ Κάιντα έχει χαρακτηρίσει τη Συρία ως το κρισιμότερο μέτωπό της», δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, Μάθιου Ολσεν.

Πολλά από τα στελέχη αυτά έχουν συγκεντρωθεί στην ανατολική και βορειοδυτική Συρία, σε περιοχές που ελέγχονται από τον βασικό συνεργάτη της Αλ Κάιντα στη Συρία, το Μέτωπο Νούσρα. Ενώ οι υψηλόβαθμοι απεσταλμένοι της Αλ Κάιντα εμπλέκονται στις άμεσες μάχες εναντίον των συριακών δυνάμεων, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ίσως έχουν ευρύτερες, μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες. Οι φιλοδοξίες αυτές μπορεί να διαφοροποιούνται από τους στόχους του Μετώπου Νούσρα, το οποίο φαίνεται να εστιάζει κυρίως στη διεύρυνση της επιρροής του στη Συρία, συνειδητοποιώντας πως αν χτυπήσει εκτός της χώρας μπορεί να απολέσει την τωρινή του ελευθερία κινήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή