ΟΗΕ: Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι εργασίες της 57ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τα ναρκωτικά

ΟΗΕ: Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι εργασίες της 57ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τα ναρκωτικά

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία της Ελλάδας οι εργασίες της 57ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τα ναρκωτικά των Ηνωμένων Εθνών (CND), η οποία έλαβε χώρα στις 13-21 Μαρτίου στη Βιέννη. Πρόκειται για την ετήσια και κορυφαία διεθνή σύνοδο για τα Ναρκωτικά, στην οποία συμμετείχαν 1.300 εκπρόσωποι από 127 κράτη μέλη του ΟΗΕ, διακυβερνητικούς οργανισμούς,  όργανα των Ηνωμένων Εθνών, την Κοινωνία των Πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης.

Στην Υψηλού Επιπέδου Συνδιάσκεψη στις 13 και 14 Μαρτίου, η Υφυπουργός Υγείας, κα. Ζέττα Μακρή, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας εκφώνησε την Δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας έμφαση μεταξύ άλλων στις μεθόδους αντιμετώπισης της ζήτησης και της προσφοράς ναρκωτικών, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.

Η Υφυπουργός ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας συμμετείχε και στην Υψηλού Επιπέδου διάσκεψη για «την Κοινωνία των Πολιτών και την επιστημονική διαβούλευση των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα». Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνώστηκε ειδική Δήλωση, στην οποία εκφράστηκε η θέση της Ε.Ε. για την κατάργηση της θανατικής ποινής, εστιάζοντας στην αντίθεση της επιβολής της από χώρες του ΟΗΕ για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Η Δήλωση υποστηρίχθηκε ένθερμα από τα περισσότερα κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις της ελληνικής αποστολής με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και συγκεκριμένα τον επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), Γιούρι Φεντότοφ και τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Γιαν Ελίασον, κατά τις οποίες συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αντιμετώπιση των ναρκωτικών και επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των νέων ψυχοδραστικών ουσιών.

Μετά από συνεχείς συζητήσεις και διαπραγματεύσεις η Σύνοδος της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά των Ηνωμένων Εθνών έκλεισε τον κύκλο εργασιών της στις 21 Μαρτίου. Υιοθετήθηκαν δώδεκα ψηφίσματα (αποφάσεις) από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ εκ των οποίων τα δύο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία πρότεινε και προετοίμασε η Ελλάδα.

Στα ψηφίσματα αυτά συγκροτούνται οδηγίες πολιτικής για τα κράτη μέλη του ΟΗΕ που αφορούν το πρώτο στην εκπαίδευση και κατάρτιση για τους επαγγελματίες των υπηρεσιών απεξάρτησης και το δεύτερο στην εξασφάλιση των βασικών υπηρεσιών υγείας σε εξαρτημένους ακόμα και σε περιόδους οικονομικής λιτότητας. Αξίζει να αναφερθεί πως τα ψηφίσματα υποστηρίχθηκαν και από άλλες χώρες (όπως ΗΠΑ, Νορβηγία, Κύπρο, Ισραήλ, Περού, Φιλιππίνες, Ουκρανία, Κόστα Ρίκα, Ανδόρα, Ελ Σαλβαντόρ, Σαν Μαρίνο, Γουατεμάλα).

Σημειώνεται πως στην ελληνική αποστολή στη Βιέννη συμμετείχαν:

-Η Υφυπουργός Υγείας και επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, Ζέττα Μακρή

-Η Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών και πρόεδρος της Οριζόντιας Ομάδα Ναρκωτικών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δρ. Χριστίνα Παπουτσοπούλου-Διαμαντοπούλου

-Ο Αναπληρωτής πρόεδρος της Οριζόντιας Ομάδας Ναρκωτικών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δρ. Γεράσιμος Παπαναστασάτος

-Ο Εμπειρογνώμονας στον τομέα Μείωσης της Ζήτησης, Φοίβος Παπαμάλης

-Η Εμπειρογνώμονας στον τομέα Μείωσης της Ζήτησης, δρ. Δόμνα Τσακλακίδου

-Η Ειδική γραμματέας της Προεδρίας, Μαρία Σαραντοπούλου

-Η Γραμματέας της Προεδρίας, Θεοδώρα Σκορδίλη

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή