Εκατοντάδες ακυρώσεις στα αεροδρόμια της Γερμανίας

Εκατοντάδες ακυρώσεις στα αεροδρόμια της Γερμανίας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα στη Γερμανία λόγω της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα που ζητούν αύξηση των αποδοχών τους και στην οποία μετείχε το προσωπικό εδάφους επτά αεροδρομίων της χώρας.

Απεργίες πραγματοποιούνται στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το τρίτο μεγαλύτερο της Ευρώπης και του Μονάχου, στο οποίο ακυρώθηκαν 130 πτήσεις. Και οι δύο αερολιμένες εξυπηρετούνται από την Lufthansa, την πρώτη γερμανική αεροπορική εταιρία. Η απεργία επηρέασε επίσης την κίνηση στα αεροδρόμια της Κολωνίας/Βόννης και του Ντίσελντορφ (δυτικά) του Βερολίνου (ανατολικά) του Αμβούργου και του Ανόβερου (βόρεια).

Προκειμένου να μην επαναληφθεί το χάος που προκλήθηκε από την απεργία των εργαζομένων στις υπηρεσίες ασφάλειας τον περασμένο μήνα, όταν χιλιάδες είχαν εγκλωβιστεί στους τερματικούς σταθμούς της Φρανκφούρτης, η Lufthansa ενημέρωσε εκ των προτέρων το επιβατικό κοινό και ακύρωσε το ένα τρίτο των πτήσεων που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, στις οποίες περιλαμβάνονται σχεδόν όλες οι εσωτερικές πτήσεις και αυτές των μικρών αποστάσεων εντός της Ευρώπης στη διάρκεια της απεργίας που άρχισε στις 04.30' ώρα Ελλάδος και λήγει στις 15.30'.

Ενώ πολλοί εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι, υπάρχουν ακόμη περί τους 6.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα σε τομείς όπως η διαχείριση των αποσκευών, η ασφάλεια, οι υπηρεσίες εδάφους.

Σύμφωνα με το συνδικάτο Verdi, 1.400 εργαζόμενοι μετέχουν στην κινητοποίηση στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Άλλες αεροπορικές εταιρίες όπως οι Etihad, British Airways, TUIFly, Condor και Air Berlin έλαβαν μέτρα, αλλάζοντας τις ώρες πτήσεων, πραγματοποιώντας τις αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, καλώντας τους επιβάτες να ταξιδέψουν μόνο με χειραποσκευές.

Στη Φρανκφούρτη ακυρώθηκαν 550 πτήσεις. Στο αεροδρόμιο αυτό πραγματοποιούνται συνήθως την Πέμπτη 1.200 με 1400 πτήσεις.

Η απεργία εντάσσεται σε μια ευρύτερη κινητοποίηση εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, μεταξύ τους εργαζόμενοι στις τοπικές μεταφορές και στους παιδικούς σταθμούς. Τα συνδικάτα ζητούν αυξήσεις 3,5% και επιπλέον 100 ευρώ μηνιαίως για 2,1 εκατομμύρια εργαζόμενους στις ομοσπονδιακές, δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες. Το σύνολο της αύξησης ανέρχεται σε 6,7%.

Η κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να αυξήσει τις αποδοχές των εργαζομένων τονίζοντας όμως ότι η αύξηση που ζητούν είναι πολύ μεγάλη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή