Οι Πρόεδροι και οι Ποντίφικες

Οι Πρόεδροι και οι Ποντίφικες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αρχή ήσαν οι φιλοσοφικές αναζητήσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αυτές μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Πάπα Φραγκίσκου και του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Βατικανό και για την ακρίβεια στην παπική βιβλιοθήκη.

«Νιώθω υπέροχα για τη συνάντησή μας» είπε ο Ομπάμα στον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας κατά την υποδοχή του στο Βατικανό, για να προσθέσει λίγα λεπτά αργότερα «είναι μεγάλη τιμή. Είμαι μεγάλος θαυμαστής σας, σας ευχαριστώ πολύ που με δεχτήκατε».

Πάπας Φραγκίσκος και Ομπάμα συζήτησαν καθιστοί σε ένα λιτό γραφείο τις φιλοδοξίες τους για μια καλύτερη ζωή των ανθρώπων της εργατικής τάξης και των φτωχών.

Ωστόσο, στη διάρκεια της 52 λεπτών συνομιλίας τους βρήκαν χρόνο να εκθέσουν και τις διαφωνίες τους στο θέμα των εκτρώσεων, των γάμων μεταξύ ομοφυλόφιλων και της αντίληψης.

Είχε προηγηθεί το πέρασμα του Αμερικανού προέδρου μπροστά από δεκάδες μέλη της Ελβετικής Φρουράς που στέκονταν σε στάση προσοχής φορώντας την παραδοσιακή μωβ στολή τους ειδικά σχεδιασμένη από τον Μικελάντζελο.

Την θερμή εκδήλωση φιλίας επισφράγισε το δώρο του Ομπάμα στον Πάπα Φραγκίσκο, το οποίο ήταν κυριολεκτικά βγαλμένο από την αμερικανική γη. Πρόκειται για σπόρους φρούτων και λαχανικών από το μποστάνι του Λευκού Οίκου. 

Μάλιστα ο Ομπάμα διατύπωσε αυθόρμητα πρόσκληση στον ποντίφικα να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο την ώρα που του προσέφερε το δώρο.

«Αν σας δοθεί ευκαιρία, μπορείτε να έρθετε στον Λευκό Οίκο και να δείτε τον κήπο», είπε παρουσία δημοσιογράφων.

Οι σπόροι, από ποικιλία φρούτων και λαχανικών που καλλιεργούνται στον κήπο του Λευκού Οίκου, ήταν μέσα σε ένα κασελάκι φτιαγμένο από δέρμα και ξύλο από τη Βασιλική της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Βαλτιμόρη, που είναι από τους παλαιότερους Καθολικούς Καθεδρικούς Ναούς στις ΗΠΑ.

Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση Ομπάμα με Ποντίφικα, καθώς είχε επισκεφτεί το Βατικανό όταν επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ήταν ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος. Με τη διαφορά ότι τότε συνοδευόταν από την σύζυγό του και τις κόρες του.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πάπα ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, ενώ αναμένεται κατόπιν να δει τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο και να επισκεφθεί το Κολοσσαίο.

Πάντως πολύ πριν από τον Ομπάμα το Βατικανό είχε υποδεχτεί κι άλλους αμερικανούς προέδρους όπως τον Τζορτζ Μπους, τον Μπιλ Κλίντον και τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή