ΗΠΑ: Ενέκρινε η γερουσία το νομοσχέδιο για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Ενέκρινε η γερουσία το νομοσχέδιο για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική γερουσία υιοθέτησε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία ένα νομοσχέδιο για την παροχή βοήθειας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Ουκρανία και για την επιβολή κυρώσεων σε ρώσους αξιωματούχους, μέτρα τα οποία πρέπει τώρα να εγκρίνει και η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι γερουσιαστές ψήφισαν 399 υπέρ και μόλις 19 κατά του νομοσχεδίου, η εξέταση του οποίου καθυστέρησε πολλές εβδομάδες εξαιτίας της διαμάχης που είχε προκαλέσει ένα άρθρο που αφορούσε τη σύνδεση της χορήγησης βοήθειας με τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί το Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, το οποίο τελικά αποσύρθηκε.

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Γερουσία δίνει την εξουσία στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να επιβάλει, κατά βούληση κυρώσεις όπως το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ή την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ σε ρώσους και ουκρανούς αξιωματούχους που κατηγορούνται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή για διαφθορά στην Ουκρανία, αλλά και εναντίον όσων υπονομεύουν την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Τα κριτήρια αυτά είναι πιο ευρεία σε σχέση με αυτά που χρησιμοποίησε ο Ομπάμα για να επιβάλει κυρώσεις σε 31 ρώσους και ουκρανούς αξιωματούχους την προηγούμενη εβδομάδα.

«Ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ αντιδρούν θα στείλει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στους παράγοντες σε όλο τον κόσμο και ελπίζω αυτό να είναι ένα μήνυμα ισχύος», δήλωσε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντες, ένας εκ των συντακτών του νομοσχεδίου.

Εξάλλου το νομοσχέδιο προβλέπει την αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων δολαρίων το 2015 για τη βοήθεια για τον εκδημοκρατισμό, τη διακυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών, καθώς και 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα τριών ετών για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας προς την Ουκρανία και άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή