Η ουκρανική Βουλή ψήφισε νόμο για μέτρα λιτότητας

Η ουκρανική Βουλή ψήφισε νόμο για μέτρα λιτότητας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Η ουκρανική Βουλή ψήφισε χθες τον νόμο για την υιοθέτηση μέτρων λιτότητας, με τον οποίον αυξάνεται κατά 50% το κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά. Ο νόμος αποτελεί προαπαιτούμενο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να ξεκινήσει η χορήγηση δανείου 16 δισ. δολαρίων.

Ο εναγκαλισμός της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμπίπτει με την απειλητική συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορά της. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις αριθμούν 20.000 άνδρες, περιλαμβανομένων αερομεταφερόμενων μονάδων και μονάδων τεθωρακισμένων, δύναμη που επαρκεί για εισβολή και κατοχή της Ανατολικής Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αντρί Παρούμπι ισχυρίστηκε χθες σε βιντεοδιάσκεψη με Αμερικανούς αξιωματούχους ότι ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών προσεγγίζει τις 100.000, αλλά υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου χαρακτήρισε «υπερβολικό» τον αριθμό αυτό.

Στο μέτωπο του οικονομικού πολέμου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε χθες ότι δεν υπάρχει ανάγκη αναδιάρθρωσης του ουκρανικού χρέους. «Δεν προχωρούμε σε προγράμματα αν θεωρούνται μη βιώσιμα», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπιλ Μάρεϊ. «Αρα το γεγονός ότι προχωρούμε στο πρόγραμμα υποδεικνύει ότι σε αυτό το σημείο δεν βλέπουμε αναδιάρθρωση του χρέους».

«Η Ουκρανία βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πτώχευσης», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ, ζητώντας από τη Βουλή να ψηφίσει το πακέτο μέτρων. Η πρώτη ψηφοφορία ήταν αρνητική, ενώ στη δεύτερη ψηφοφορία τα μέτρα εγκρίθηκαν με 246 ψήφους υπέρ, 20 περισσότερες από το απαιτούμενο όριο.

Στην παρακολούθηση του ουκρανικού προγράμματος θα μετάσχει και ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πόουλ Τόμσεν.

Το συνολικό ύψος του δανείου που θα λάβει η Ουκρανία από τη διεθνή κοινότητα θα ανέλθει στα 27 δισ. δολάρια σε περίοδο δύο ετών.

Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται η «πλήρης κάλυψη του κόστους της ενέργειας», ορολογία που σημαίνει πλήρη κατάργηση των επιδοτήσεων στο ενεργειακό κόστος και αύξηση των οικιακών τιμολογίων για θέρμανση και μαγείρεμα.

Την υποψηφιότητά της για τη διαχείριση της εξαιρετικά κρίσιμης αυτής περιόδου για τη χώρα ανακοίνωσε χθες η δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο. Η Τιμοσένκο, που αποφυλακίσθηκε προ ολίγων εβδομάδων, θα αναμετρηθεί με τον πρώην πυγμάχο Βιτάλι Κλίτσκο για την προεδρία της χώρας στις πρόωρες εκλογές της 25ης Μαΐου.

Στη Νέα Υόρκη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε χθες με εκατό ψήφους υπέρ ψήφισμα καταδίκης της Ρωσίας για την προσάρτηση της Χερσονήσου της Κριμαίας. Το ψήφισμα χαρακτηρίζει «άκυρο» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Κριμαίας και ζητεί από όλες τις χώρες και τους οργανισμούς να μην αναγνωρίσουν την προσάρτηση. Από την ψηφοφορία απείχαν χώρες όπως η Κίνα και το Ισραήλ, ενώ στο ψήφισμα εναντιώθηκε η Ρωσία και ακόμη δέκα χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή