Υλικά για τουρκικό νοσοκομείο στη Γάζα

Υλικά για τουρκικό νοσοκομείο στη Γάζα

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Μικρή εξαίρεση στον ασφυκτικό αποκλεισμό της Γάζας ανακοίνωσε το Ισραήλ, προκειμένου να εισέλθουν στη Λωρίδα δομικά υλικά και ηλεκτρικά εξαρτήματα για την κατασκευή νοσοκομείου με τουρκική χρηματοδότηση. Πρόκειται για ένδειξη της βελτίωσης των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία. Η απόφαση συμπίπτει με τις πληροφορίες ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για το «Μαβί Μαρμαρά». Η έφοδος Ισραηλινών κομάντος στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», που μετέφερε τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα το 2010, και ο θάνατος εννέα Τούρκων ακτιβιστών είχε προκαλέσει ψύχρανση στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις. Ενα χρόνο αργότερα, η Τουρκία ξεκίνησε την κατασκευή νοσοκομείου στη Γάζα μεταφέροντας υλικά μέσω των σηράγγων που συνέδεαν τη Λωρίδα με την Αίγυπτο. Η ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι στην Αίγυπτο, το καλοκαίρι του 2013, και η αντικατάστασή του από τον φιλικό προς το Ισραήλ στρατηγό Σίσι έσφιξε και άλλο τον κλοιό γύρω από τη Γάζα.

Η χθεσινή απόφαση του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Μοσέ Γιααλόν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ επιτρέπει την είσοδο υλικών για το νοσοκομείο στη Γάζα. Ισραηλινός αξιωματούχος, που τήρησε την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε ότι στην απόφαση έπαιξαν ρόλο οι απόπειρες συμφιλίωσης με την Τουρκία. «Το κενό ανάμεσα στις προσδοκίες των δύο πλευρών κλείνει», δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου.Τα πιο δύσκολα ζητήματα στη διαπραγμάτευση ήταν το ύψος των αποζημιώσεων στους συγγενείς των Τούρκων νεκρών και το νομικό καθεστώς της συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή