Λόγω περικοπών, το ΝΑΤΟ δεν τρομάζει τη Ρωσία

Λόγω περικοπών, το ΝΑΤΟ δεν τρομάζει τη Ρωσία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν την Τετάρτη να ενισχύσουν το ΝΑΤΟ, αλλά η στρατιωτική πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι ΗΠΑ, μακράν το ισχυρότερο μέλος του ΝΑΤΟ, έχουν περιορίσει δραστικά τις δυνάμεις τους στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, ενώ οι ευρωπαϊκές δυνάμες δεν έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές τους δαπάνες. Στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη στάθμευαν περίπου 400.000 Αμερικανοί στρατιώτες, έτοιμοι να υπερασπιστούν τη Δυτική Ευρώπη, κυρίως τη Δυτική Γερμανία, από σοβιετική προέλαση. Σήμερα στην Ευρώπη υπηρετούν περίπου 67.000 Αμερικανοί στρατιώτες, εκ των οποίων οι 40.000 στη Γερμανία και οι υπόλοιποι κυρίως στην Ιταλία και τη Βρετανία, ενώ η αμερικανική αεροπορική δύναμη αριθμεί 130 μαχητικά, δώδεκα σκάφη ανεφοδιασμού και τριάντα μεταγωγικά. Στα τέλη του Ψυχρού Πολέμου υπήρχαν στην Ευρώπη οκτακόσια αμερικανικά αεροσκάφη. Την τελευταία 25ετία οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει εκατοντάδες βάσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ραντάρ. «Οι περιορισμένες χερσαίες δυνάμεις στην Ευρώπη δεν προορίζονται για ταχεία προβολή ισχύος έναντι της Ρωσίας», είπε ο αναλυτής Αντονι Κόρντσμαν. «Το πιο εποικοδομητικό πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς είναι να μην προχωρήσει σε πρόκληση που θα υποχρέωνε τη Ρωσία να απαντήσει».

Ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης τονίζουν ότι ακόμη και αν η Ρωσία εισέλθει στην ανατολική Ουκρανία, δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή προσδοκία ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα κατευθυνθούν προς το Κίεβο. «Ο αμερικανικός λαός δεν θα πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία για την Ουκρανία, τελεία», είπε ανώτατος αξιωματούχος, απηχώντας ανάλογες δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα. Μέχρι τώρα, το ΝΑΤΟ έχει κάνει κάποια μικρά βήματα για να καθησυχάσει τους Ανατολικοευρωπαίους συμμάχους, αποστέλλοντας, μεταξύ άλλων, δύο κατασκοπευτικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ για περιπολία στον πολωνικό και τον ρουμανικό εναέριο χώρο.

Ακόμη και επί Ψυχρού Πολέμου, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί δεν σχεδίαζαν εισβολή στην Ουκρανία, η οποία τότε ήταν τμήμα της Σοβιετικής Ενωσης. «Οι Γερμανοί έχασαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ουκρανία», είπε ο πρόεδρος του ινστιτούτου Stratfor Τζορτζ Φρίντμαν. «Πόλεμος στην Ουκρανία είναι πόλεμος στο κατώφλι της Ρωσίας, με περιορισμένους πόρους σε ένα μέρος που έχει γίνει νεκροταφείο και άλλων στρατιωτικών φιλοδοξιών».

Με μοναδική θαλάσσια πρόσβαση στην Ουκρανία τα Στενά του Βοσπόρου, τα αμερικανικά και νατοϊκά πλοία που θα προσπαθούσαν να φθάσουν εκεί θα ήταν εύκολοι στόχοι, κάτι που θα καθιστούσε απαραίτητη την καταστροφή της ρωσικής αεράμυνας με τα αμερικανικά βομβαρδιστικά Β2 «στελθ» που χρησιμοποιήθηκαν τις πρώτες ημέρες των πολέμων στο Ιράκ. Ομως, ένας αεροπορικός πόλεμος με τη Ρωσία θα ήταν πολύ πιο απαιτητικός από οτιδήποτε έχουν δει οι ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ η προοπτική κλιμάκωσης θα ήταν μεγάλη. «Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι πολύ ανώτερες από τις ρωσικές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επιζητούμε τη σύγκρουση», τόνισε αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή