Μήνυμα Ομπάμα προς τη Μόσχα

Μήνυμα Ομπάμα προς τη Μόσχα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. O Aμερικανός πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε χθες τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα. «Μπορεί η παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων να αποτελεί προσπάθεια εκφοβισμού της Ουκρανίας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, «ή μπορεί (οι Ρώσοι) να έχουν και άλλες βλέψεις».

Κατά το κλείσιμο της περιοδείας του στην Ευρώπη, ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία «δεν είναι κάτι που θα συνέβαινε φυσιολογικά». Χθες οι Αρχές του Κιέβου πραγματοποίησαν επιθεώρηση στα αντιαεροπορικά καταφύγια της ουκρανικής πρωτεύουσας, ώστε να καθησυχάσουν τον πληθυσμό – αν και τα σενάρια ρωσικής επέμβασης στη χώρα δεν αφορούν την πρωτεύουσα αλλά τις ρωσόφωνες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας.

Ακροδεξιές διαδηλώσεις

Η κατάσταση στο Κίεβο είναι τεταμένη και εξαιτίας των οργισμένων διαδηλώσεων της ακροδεξιάς οργάνωσης Δεξιός Τομέας. Η οργάνωση, που προ ολίγων ημερών ανακοίνωσε τον μετασχηματισμό της σε πολιτικό κόμμα, διαδήλωσε έξω από τη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης, καθώς οι βουλευτές ψήφιζαν τα μέτρα λιτότητας που υπαγόρευσε στη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η διαδήλωση, που κινδύνευσε να παραβιάσει την είσοδο της Βουλής, έγινε ως διαμαρτυρία για τον θάνατο τοπικού ηγέτη της οργάνωσης στο Ρίβνε της Δυτικής Ουκρανίας. Οι Αρχές είχαν ανακοινώσει ότι ο Ολεξάντρ Μουζίκο έπεσε νεκρός καθώς αντιστάθηκε στη σύλληψή του, ενώ εν συνεχεία ανακοίνωσαν ότι αυτοκτόνησε για να αποφύγει τη σύλληψη. «Δυστυχώς, ηθελημένα ή όχι, κάποιοι προσπάθησαν να προβούν σε προκλήσεις έξω από το Κοινοβούλιο», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρόεδρος Τουρτσίνοφ. «Αυτό υπονομεύει το κράτος και υποστηρίζει τον εχθρό, ο οποίος συγκεντρώνει τώρα τις δυνάμεις του στα σύνορα της Ουκρανίας».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ζήτησε την Πέμπτη να πρυτανεύσει η σωφροσύνη, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λογική εναλλακτική» για την κάλυψη των ευρωπαϊκών ενεργειακών αναγκών, πλην της Ρωσίας. Ο Γκάμπριελ είπε ότι πολλοί ενεργούν σαν να υπήρχαν πολλές άλλες πηγές φυσικού αερίου για την Ευρώπη, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Ο Γκάμπριελ υποστήριξε ότι η Νορβηγία, που συχνά αναφέρεται ως εναλλακτική πηγή αερίου, δεν αντλεί επαρκείς ποσότητες προς εξαγωγή, ενώ η παραγωγή της Ολλανδίας αντιμετωπίζει ζητήματα ποιότητας.

Περίπου το 35% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στη Γερμανία εισάγεται από τη Ρωσία, ποσοστό που δεν προβλέπεται να μειωθεί, καθώς το Βερολίνο εγκαταλείπει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια. Την Πέμπτη η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ είχε δηλώσει ότι η διαμάχη με τη Ρωσία αποτελεί αφορμή για πλήρη επανεξέταση της γερμανικής ενεργειακής πολιτικής. Εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου δήλωσε χθες ότι «δεν υπάρχει απόκλιση» ανάμεσα στις θέσεις της συντηρητικής καγκελαρίου και του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή