Συνομιλία Ομπάμα-Πούτιν για μία ώρα

Συνομιλία Ομπάμα-Πούτιν για μία ώρα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφώνησε στον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα απόψε για να συζητήσουν μια αμερικανική διπλωματική πρόταση με στόχο την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών διήρκησε περίπου μία ώρα. Η αμερικανική πρόταση θα αποτελέσει το αντικείμενο απευθείας συνομιλιών μεταξύ των επικεφαλής της αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας, του Τζον Κέρι και του Σεργκέι Λαβρόφ, διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία από το Ριάντ όπου ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

 Ο Μπαράκ Ομπάμα «πρότεινε στον Πούτιν να δώσει μια σαφή απάντηση εγγράφως» στην αμερικανική πρόταση, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. Αυτή η συνομιλία μετά από πρωτοβουλία του Πούτιν είναι η πρώτη που λαμβάνει χώρα αφότου η Ουάσιγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις εναντίον υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει τη ρωσική υποστήριξη για μια διπλωματική λύση, με βάση την οποία διεθνείς παρατηρητές θα εγγυώνται ότι οι ρωσόφωνοι πολίτες της περιοχής της Κριμαίας θα προστατεύονται και ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα επιστρέψουν στις βάσεις τους. «Ο Πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε στον πρόεδρο Πούτιν ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την οδό της διπλωματίας στις στενές διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Ουκρανίας και τάσσονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 Νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ο Ομπάμα κάλεσε τον Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν παραταχθεί κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων.

Αυτό το αίτημα επανέλαβε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. Μια διπλωματική λύση «παραμένει πιθανή μόνο εάν η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της και δεν λάβει περαιτέρω μέτρα που θα παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. «Ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι η ουκρανική κυβέρνηση εξακολουθεί να υιοθετεί την προσέγγιση της συγκράτησης και της αποκλιμάκωσης απέναντι στην κρίση (. . .) και πίεσε τη Ρωσία να υποστηρίζει αυτήν τη διαδικασία και να αποφύγει τις περαιτέρω προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής συγκέντρωσης στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή