Αυτοκρατορική υποδοχή στον Σι Τζινπίνγκ

Αυτοκρατορική υποδοχή στον Σι Τζινπίνγκ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως τον «ισχυρότερο Κινέζο ηγέτη μετά τον Μάο» καλωσόριζε στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική «Figaro» τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κατά την άφιξή του στη Γαλλία για τριήμερη επίσημη επίσκεψη που έληξε την Πέμπτη. Η πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία του προέδρου Σι, που τον έφερε στην Ολλανδία, τη Γαλλία και από εκεί στη Γερμανία και το Βέλγιο, στέφθηκε με επιτυχία, χάρη στην υπογραφή σημαντικού αριθμού εμπορικών συμφωνιών.

Εξίσου σημαντικό πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος Σι έλαβε τη θέση που του αξίζει σε μία χώρα σαν την Κίνα, δίπλα στον Μπαράκ Ομπάμα και τους Δυτικούς ομολόγους. Ο Κινέζος πρόεδρος είναι άλλωστε αναγκαίος στα σχέδια της Δύσης για επιβολή αποτελεσματικών κυρώσεων στη Ρωσία. Καμία δυτική διπλωματική πρωτοβουλία, με στόχο τη Μόσχα, δεν θα μπορούσε να αποδώσει καρπούς χωρίς την Κίνα. Ο πρόεδρος Πούτιν, από την πλευρά του, υπολογίζει στην ενεργειακή δίψα της Κίνας, εκτιμώντας ότι αν οι δυτικές κυρώσεις διακόψουν τους εξαγωγικούς διαύλους της Ρωσίας προς τις ευρωπαϊκές αγορές, το Πεκίνο θα είναι πρόθυμο να απορροφήσει τα ρωσικά αποθέματα φυσικού αερίου.

Ακόμη και η υπόθεση της πτήσης-μυστήριο ΜΗ370 απέδειξε το ανανεωμένο διεθνές κύρος της Κίνας, με το Πεκίνο –επικαλούμενο τους αγνοούμενους Κινέζους επιβάτες– να πρωτοστατεί στις έρευνες, προσφέροντας κατασκοπευτικά αεροσκάφη και ναυτικές δυνάμεις για έρευνες σε γεωπολιτικά ευαίσθητα χωρικά ύδατα πολύ απομακρυσμένα από τις κινεζικές ακτές.

Πέρα από τα μεγάλα οικονομικά οφέλη που αναμένει η Ευρώπη, η σημερινή γεωπολιτική σημασία της Κίνας, ως μόνου διπλωματικού αναχώματος στο πυρηνικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας και βασικός πάτρονας του επίσης πυρηνικού Πακιστάν, δεν περνάει απαρατήρητη στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Τρανή απόδειξη του γαλλικού δέους απέναντι στον πρόεδρο Σι αποτελεί η υποδοχή του στη χώρα, την οποία ακόμη και βετεράνοι παρατηρητές του Μεγάρου των Ηλυσίων χαρακτήρισαν «αντάξια ενός αυτοκράτορα».

Μόνο οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της γαλλικής πρωτεύουσας πρέπει να εξέφρασαν παράπονα για την επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη, καθώς οι Αρχές του Παρισιού προχώρησαν την Πέμπτη στο κλείσιμο 15 σταθμών του μετρό στο κέντρο της πόλης, καθώς και στη διακοπή της κυκλοφορίας για διάστημα τριάντα λεπτών στον περιμετρικό αυτοκινητόδρομο, προκαλώντας μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Σι υπέγραψε συμβόλαια αξίας 18 δισ. ευρώ για την αγορά αεροσκαφών Airbus, καθώς και για κοινά προγράμματα στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στον πολιτισμό υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος, στην ομιλία του στην έδρα της UNESCO.

Την παρουσία του στη Γαλλία έκλεισε το πρώτο ζεύγος της Κίνας με επίσκεψη στο ανάκτορο-σύμβολο της απόλυτης μοναρχίας, τις Βερσαλλίες, όπου οι υψηλοί προσκεκλημένοι απόλαυσαν συναυλία μουσικής δωματίου. Χωρίς να επηρεασθεί από τον χρυσοποίκιλτο περίγυρό του, ο πρόεδρος Σι στην ομιλία του φρόντισε να μνημονεύσει την εμπειρία των ιστορικών ηγετών του ΚΚ Κίνας, Ζου Ενλάι και Ντενγκ Χσιαοπίνγκ, που σπούδασαν στη Γαλλία και υπήρξαν κοινωνοί της γαλλικής κουλτούρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή