Οι δύο Κορέες αντάλλαξαν πυρά

Οι δύο Κορέες αντάλλαξαν πυρά

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Η ετήσια περίοδος όξυνσης στην Κορεατική Χερσόνησο, η περίοδος των ανοιξιάτικων στρατιωτικών ασκήσεων, σημαδεύτηκε χθες από ανταλλαγές πυρών μεταξύ Βορρά και Νότου, από τις οποίες δεν υπήρξαν ζημιές ή τραυματισμοί. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «επικίνδυνη και προκλητική» τη στάση της Βόρειας Κορέας, ενώ οι παρατηρητές προσπαθούν να μαντέψουν τι σημαίνουν οι απειλές του Βορρά για «πυρηνική δοκιμή νέου τύπου».

Καθώς αμερικανικές και νοτιοκορεατικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν ασκήσεις απόβασης στην παραλία Ποχάγκ, το βορειοκορεατικό πυροβολικό πραγματοποιούσε ναυτικές ασκήσεις. Περίπου εκατό από τα πεντακόσια βλήματα που εκτόξευσε ο Βορράς έπεσαν στα χωρικά ύδατα του Νότου, ο οποίος απάντησε στέλνοντας τριακόσια βλήματα στα χωρικά ύδατα του Βορρά.

Ο Βορράς είχε δηλώσει εκ των προτέρων την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει τις ασκήσεις, μετά την καταδίκη από τον ΟΗΕ των πυραυλικών δοκιμών της περασμένης εβδομάδας και ως απάντηση στις στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στον Νότο.

«Θεωρούμε ότι οι βολές του Βορρά στη θάλασσα είναι μια σχεδιασμένη πρόκληση και μια προσπάθεια να ελέγξει την αποφασιστικότητα του στρατού μας να υπερασπιστεί τη Βόρεια Διαχωριστική Γραμμή (δεν υπάρχουν επίσημα σύνορα) και να πάρει το πάνω χέρι στις σχέσεις Βορρά – Νότου» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «επικίνδυνες και προκλητικές» τις βορειοκορεατικές ενέργειες και είπε ότι η χώρα ωθείται βαθύτερα στην αυτοαπομόνωση. Η Μόσχα ζήτησε αυτοσυγκράτηση απ’ όλες τις πλευρές. «Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την αμοιβαία σκλήρυνση της ρητορικής, περιλαμβανομένης και της διακήρυξης της Βόρειας Κορέας ότι μπορεί να πραγματοποιήσει νέα πυρηνική δοκιμή» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, επικρίνοντας ως επιβαρυντικό παράγοντα τις αμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις.

Η Κίνα, ο στενότερος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας στο εξωτερικό, εξέφρασε ανησυχία για την «άνοδο της θερμοκρασίας στην Κορεατική Χερσόνησο», ζήτησε αυτοσυγκράτηση απ’ όλες τις πλευρές, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει ανησυχία για τις απειλές του Βορρά ότι θα προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή.

Το Σάββατο η Βόρεια Κορέα είχε κατηγορήσει τον Νότο για «γκανγκστερική» συμπεριφορά, κάνοντας λόγο για «απαγωγή» βορειοκορεατικού αλιευτικού και απειλώντας με αντίποινα. Ο Νότος είπε ότι έστειλε το σκάφος, που είχε εισέλθει στα ύδατα του Νότου, πίσω στον Βορρά.

Το θαλάσσιο σύνορο που βρίσκεται στο επίκεντρο επαναλαμβανόμενων επεισοδίων, η Βόρεια Διαχωριστική Γραμμή (Northern Limit Line) ορίστηκε μετά την εκεχειρία του 1953 και δεν αναγνωρίζεται από τη Βόρεια Κορέα. Σε κάποια σημεία η γραμμή αγκαλιάζει τη βορειοκορεατική ακτή.

«Σε μια στιγμή που η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις χρησιμοποιώντας εξελιγμένα συστήματα, το πιθανότερο είναι ότι ο Βορράς δεν θα έχει την απερισκεψία να προξενήσει σοβαρή κλιμάκωση» είπε ο καθηγητής βορειοκορεατικών σπουδών στη Σεούλ Γιανγκ Μου Τζιν.

«Προσπαθούν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για τις ασκήσεις Νότιας Κορέας – ΗΠΑ και να πιέσουν τον Νότο, αλλά δεν φαίνεται να θέλουν να εξελιχθεί αυτό σε κάτι μεγαλύτερο».

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Βορράς έχει πραγματοποιήσει σειρά εκτοξεύσεων ρουκετών και πυραύλων, ενώ την περασμένη εβδομάδα εκτόξευσε δύο πυραύλους μέσου βεληνεκούς, οι οποίοι είναι ικανοί να πλήξουν την Ιαπωνία.

Ο ΟΗΕ καταδίκασε τις δοκιμές, ενώ ο Βορράς κατήγγειλε τον ΟΗΕ, μιλώντας για πυρηνική δοκιμή «νέου τύπου». Πρόκειται είτε για αναφορά σε βόμβα ουρανίου, αντί για πλουτωνίου όπως ήταν οι προηγούμενες, είτε για αναφορά σε βόμβα που έχει συρρικνωθεί τόσο ώστε να μπορεί να φορτωθεί σε βαλλιστικό πύραυλο. Η Βόρεια Κορέα έχει διενεργήσει τρεις υπόγειες πυρηνικές δοκιμές, η τελευταία και πιο ισχυρή εκ των οποίων διεξήχθη πέρυσι τον Φεβρουάριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή