Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο Βαλς

Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο Βαλς

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, διορίζοντας πρωθυπουργό τον Μανουέλ Βαλς. Ο μέχρι χθες υπουργός Εσωτερικών θα αντικαταστήσει τον Ζαν-Μαρκ Ερό, στον οποίον ο Φρανσουά Ολάντ πιστώνει εν μέρει την ιστορική ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος στον προχθεσινό, δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Στο σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνηση Βαλς θα είναι μια «κυβέρνηση μάχης» με βασικές προτεραιότητες τον εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στο πλαίσιο του «Συμφώνου Υπευθυνότητας», που εισηγείται, ο Φρανσουά Ολάντ πρότεινε τη μείωση των φόρων και των εισφορών, με στόχο τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

Το κεντροδεξιό UMP κερδίζει έτσι αριθμό-ρεκόρ δήμων (4.878 για το UMP, έναντι 3.023 για τους Σοσιαλιστές) και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο εδραιώνει τη θέση του ως σημαντικού παίκτη στην πολιτική σκηνή, με 11 δημάρχους και 1.519 δημοτικούς συμβούλους σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Σημαντική επιτυχία αποτελεί, όμως, για τους σοσιαλιστές η νίκη της Αν Ινταλγκό στον Δήμο του Παρισιού, έναντι της υποψήφιας του UMP και πρώην υπουργό του Νικολά Σαρκοζί, Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ.

Η 54χρονη Ινταλγκό, γεννημένη στο Κάδιζ της Ανδαλουσίας, εξασφάλισε τη συμπάθεια των Παριζιάνων εν μέρει χάρη στην αποτελεσματική αλλά σιωπηλή της παρουσία στο πλευρό του δημοφιλούς απερχόμενου σοσιαλιστή δημάρχου Μπερτράν Ντελανοέ, αλλά και λόγω λεκτικού ατοπήματος της κ. Κοσιουσκό-Μοριζέ, που μιλώντας για την προεκλογική μάχη στο Παρίσι, έκανε λόγο για αντιπαράθεση μεταξύ «μιας σταρ και μιας υπηρέτριας». Η κ. Κοσιουσκό αναφερόταν έμμεσα στην ταπεινή καταγωγή της αντιπάλου της, που μετανάστευσε με τους Ισπανούς γονείς της σε εργατική συνοικία της Λυών, για να αποκτήσει τη γαλλική υπηκοότητα σε ηλικία 14 ετών. Τις προηγούμενες δεκαετίες, μεγάλο ποσοστό των θυρωρών και του υπηρετικού προσωπικού στα αστικά σπίτια της Γαλλίας ήταν Ισπανοί ή Πορτογάλοι. Η κ. Κοσιουσκό, καταγόμενη από ιστορική αριστοκρατική οικογένεια, δέχθηκε τα πυρά της κ. Ινταλγκό, που προέβαλε κι άλλες τέτοιες ελιτίστικες απόψεις της Κοσιουσκό, όπως την άγνοιά της για τις τιμές εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς και τη δήλωσή της ότι το παριζιάνικο μετρό στις ώρες αιχμής είναι «ιδιαίτερα χαριτωμένο μέρος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προέρχεται και αυτός -όπως η κ. Ινταλγκό- από την Ισπανία. Ο 51χρονος κ. Βαλς γεννήθηκε στη Βαρκελώνη, ενώ απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα σε ηλικία 20 ετών.

Η κάλπη, στο μεταξύ, ανέδειξε νικητές τους υποψηφίους του κεντροδεξιού UMP σε σημαντικούς δήμους σε: Τουλούζη, Ανζέ, Ρενς, Καέν, Σεντ Ετιέν και Μασσαλία. Τους μεγάλους δήμους της Λυών (τρίτη πόλη της χώρας), του Στρασβούργου, του Μονπελιέ και της Αβινιόν, «διέσωσαν» οι σοσιαλιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή