Διαδηλώσεις στην Αγκυρα για το εκλογικό αποτέλεσμα

Διαδηλώσεις στην Αγκυρα για το εκλογικό αποτέλεσμα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

AΓΚΥΡΑ. Με αντλίες νερού σκόρπισε η τουρκική αστυνομία χθες στην Αγκυρα περίπου 2.000 που ζητούσαν ανακαταμέτρηση των ψήφων, δύο ημέρες μετά τη σαρωτική νίκη του κυβερνώντος ΑΚΡ. Το ισλαμιστικών καταβολών ΑΚΡ του πρωθυπουργού Ερντογάν διατήρησε τον έλεγχο της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, ενώ αύξησε τα συνολικά ποσοστά του παρά το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει από τον Δεκέμβριο την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, το κόμμα του πρωθυπουργού συγκέντρωσε το 45% των ψήφων, αντί 28% του αντιπολιτευόμενου ρεπουμπλικανικού κόμματος CHP. Το αποτέλεσμα στην Αγκυρα, όμως, ήταν οριακό, με τον επί εικοσαετία δήμαρχο Μελίκ Γκοκτσέκ να λαμβάνει 44,7% των ψήφων αντί 43,8% του υποψηφίου του αντιπολιτευόμενου κεμαλικού κόμματος CHP.

«Θα προσφύγουμε στο ανώτατο εκλογικό συμβούλιο για εκατοντάδες κάλπες στην Αγκυρα» είπε ο βουλευτής του CHP Αϊκάν Ερντεμίρ. «Πάνω από χίλιοι εθελοντές εργάζονται επί 48 ώρες στα γραφεία του κόμματος προκειμένου να εντοπίσουν προβλήματα». Σε κάποια εκλογικά τμήματα της Αγκυρας το βράδυ των εκλογών έπεσε το ρεύμα και η καταμέτρηση έγινε υπό το φως των κεριών. Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε χθες ότι «οι χαμένοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις διακοπές ρεύματος ως δικαιολογία για την ήττα», εισάγοντας παράλληλα στην πολιτική συζήτηση τον παράγοντα γάτα. «Δεν αστειεύομαι, φίλοι μου» είπε ο Γιλντίζ. «Μια γάτα μπήκε στον χώρο των μετασχηματιστών, γι’ αυτό έγινε διακοπή ρεύματος. Δεν είναι η πρώτη φορά».

Το πλήθος που συγκεντρώθηκε χθες στην Αγκυρα κραύγαζε συνθήματα όπως «είμαστε οι στρατιώτες του Ατατούρκ», σε μία αναφορά στην κληρονομιά του θεμελιωτή της σύγχρονης Τουρκίας. «Δεν μπορείτε να διεκδικείτε μια νίκη που ο λαός δεν σας έδωσε, συγκεντρώνοντας κόσμο μπροστά από την εκλογική επιτροπή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Χουσεΐν Τσελίκ.

Προσφυγές κατά των αποτελεσμάτων κατέθεσε το CHP και στην Κωνσταντινούπολη, όπου όμως η διαφορά στα αποτελέσματα ήταν πολύ μεγαλύτερη, με τον υποψήφιο του ΑΚΡ να συγκεντρώνει 48% και τον υποψήφιο του CHP να συγκεντρώνει 41%.

Μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα και τα μικρασιατικά παράλια το ποσοστό ψήφων του ΑΚΡ ενισχύεται – με μία σημαντική εξαίρεση. Στην περιοχή της αρχαίας Αντιοχείας, στα σύνορα με τη Συρία, το CHP έκλεισε την ψαλίδα των 18 μονάδων που το χώριζε από το AKP και ήρθε πρώτο με 41,2%, αντί 40,3% του ΑΚΡ. Η επαρχία υφίσταται τις συνέπειες της πολιτικής ανοικτών συνόρων που εφαρμόζει ο Ερντογάν μετά την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία, προκειμένου να υποστηρίζει τους αντάρτες. «Η συριακή κρίση και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες για τους ανθρώπους στην Αντιόχεια» είπε ο αντάρτης του ΑKP, Λουφτού Σαβάς, που κέρδισε τις εκλογές για λογαριασμό του CHP.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή