Ουκρανία: Το κοινοβούλιο κάλεσε το Δεξιό Τομέα να αφοπλιστεί

Ουκρανία: Το κοινοβούλιο κάλεσε το Δεξιό Τομέα να αφοπλιστεί

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων που συμμετείχαν στις φιλοευρωπαϊκές κινητοποιήσεις και εξακολουθούν να ελέγχουν το κέντρο του Κιέβου, μία ημέρα μετά το επεισόδιο με πυροβολισμούς που προκάλεσε ένα μέλος του εθνικιστικού κινήματος Πράβι Σέκτορ (Δεξιός Τομέας). "Ο ουκρανικός λαός απαιτεί τάξη. Όσοι φέρουν όπλα, εκτός από την αστυνομία, τον στρατό, την Υπηρεσία Ασφαλείας και την Εθνοφρουρά, είναι υπονομευτές που δρουν κατά της Ουκρανίας", δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο πρόεδρος της Βουλής και προσωρινός πρόεδρος της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ. 

 Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις όπως ο Πράβι Σέκτορ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στις κινητοποιήσεις εναντίον του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στήνοντας οδοφράγματα στην πλατεία Ανεξαρτησίας και παραμένοντας εκεί νυχθημερόν, παρά το πολικό ψύχος, αντιστεκόμενες στους άνδρες των δυνάμεων καταστολής Μπερκούτ. Παρόμοιες οργανώσεις, φιλορωσικών τάσεων, εμφανίστηκαν στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στις ρωσόφωνες επαρχίες της χώρας. 

 Παρά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς και την ανάληψη της εξουσίας από μια μεταβατική κυβέρνηση, οι κουκουλοφόροι με τις στολές παραλλαγής παραμένουν στο Κίεβο και η πλατεία Ανεξαρτησίας ή Μαϊντάν της πρωτεύουσας προστατεύεται ακόμη από τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί την περίοδο των συγκρούσεων με την αστυνομία. Ο αφοπλισμός τους είναι μια από τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ρωσίας η οποία έχει κατ' επανάληψη καταγγείλει την παρουσία "εξτρεμιστών" μεταξύ των διαδηλωτών. Ωστόσο η μεταβατική κυβέρνηση που συγκροτήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου δίσταζε μέχρι τώρα να αναλάβει δράση εναντίον των "οργανώσεων αυτοάμυνας".

Στις 25 Μαρτίου ο Πράβι Σέκτορ βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της προσοχής, μετά το θάνατο του Αλεξάντρ Μουζίτσκο, του επονομαζόμενου "Σασκό του Λευκού" σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν στο Ρίβνε. Ο Μουζίτσκο ήταν καταζητούμενος για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα. Το κίνημα, ο ηγέτης του οποίου Ντμίτρο Γιάρος θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, υποστηρίζει ότι έχει μπει στο στόχαστρο με απώτερο σκοπό την αποδυνάμωσή του και απαίτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών με διαδήλωση που οργάνωσε έξω από το κοινοβούλιο.

Το κίνημα φέρεται επίσης να κατάσχεσε για δική του χρήση πολλά από τα αυτοκίνητα που είχαν βρεθεί στην πολυτελή κατοικία του Γιανουκόβιτς μετά τη φυγή του στη Ρωσία. Το ποτήρι ξεχείλισε το βράδυ της Δευτέρας όταν τρεις άνθρωποι μεταξύ των οποίων και ο αντιδήμαρχος του Κιέβου τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς στα οδοφράγματα της πλατείας Ανεξαρτησίας. Αυτός που άνοιξε πυρ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ήταν ένας μεθυσμένος νεαρός, μέλος του Πράβι Σέκτορ. Προτού φτάσει στο σημείο η αστυνομία, άλλα μέλη της οργάνωσης μετέφεραν τον δράστη σε ένα κοντινό ξενοδοχείο όπου έχουν στήσει το γενικό επιτελείο τους. Τον παρέδωσαν τελικά μετά από μία ώρα, αφού ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς που είχαν περικυκλώσει το κτίριο. Τα μέλη της οργάνωσης απομακρύνθηκαν από το ξενοδοχείο νωρίς το πρωί σήμερα. Στο κτίριο βρέθηκαν κατόπιν πολλά όπλα και εκρηκτικοί μηχανισμοί.

 Ο Πράβι Σέκτορ υποστηρίζει ότι τα όπλα που κατέχει είτε είναι νόμιμα είτε κατασχέθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία και ότι διαπραγματεύεται με τις αρχές για να τα επιστρέψει. "Τα παράνομα όπλα που κατασχέθηκαν στη Μαϊντάν από τις δυνάμεις ασφαλείας που διέπρατταν εγκλήματα κατά του ουκρανικού λαού έχουν φυλαχτεί όλα", υποστήριξε ο Αντρέι Μπονταρένκο, ένας από τους υπευθύνους της οργάνωσης. Ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Μιχαΐλο Κορνιένκο είπε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο σήμερα συνιστά μια "έκκληση στους επαναστάτες να παραδώσουν οικειοθελώς τα όπλα". "Οι αρχές είχαν ζητήσει να κατατεθούν τα όπλα όμως προς το παρόν αυτό δεν είχε καμία επίδραση. Τα γεγονότα της Δευτέρας στη Μαϊντάν είναι απαράδεκτα και έπρεπε να ληφθούν μέτρα", εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή