Γιοάχιμ Γκάουκ: Επικίνδυνη, κάποιες φορές, η άμεση δημοκρατία

Γιοάχιμ Γκάουκ: Επικίνδυνη, κάποιες φορές, η άμεση δημοκρατία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, εξέφρασε την εκτίμηση σήμερα στη Βέρνη ότι η άμεση δημοκρατία, η οποία συνιστά τη βάση του πολιτικού συστήματος της Ελβετίας, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αποτελέσει έναν «κίνδυνο», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Βέρνη. Η Γερμανία σέβεται το «ναι» των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα της 9ης Φεβρουαρίου εναντίον της «μαζικής μετανάστευσης», όμως η άμεση δημοκρατία μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αποτελέσει «έναν μεγάλο κίνδυνο» υπογράμμισε ο Γκάουκ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ats.

 Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης του, ο πρόεδρος της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει κατανοήσει «απόλυτα» την αντίδραση της Ευρώπης στο δημοψήφισμα αυτό.

Ο Γερμανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι πραγματοποίησε αυτή την επίσκεψη με στόχο να επιβεβαιώσει την φιλία της Γερμανίας με την Ελβετία. Είπε πως δεν εύχεται και ούτε μπορεί να φανταστεί ότι η Ελβετία, μια χώρα τόσο διαφορετική, «που δεν έχει ποτέ της γνωρίσει τη δικτατορία», θα απομακρυνθεί από την Ευρώπη. Ακόμα κι αν σέβεται τη δημοκρατική απόφαση της 9ης Φεβρουαρίου, διακρίνει επίσης στην άμεση δημοκρατία «μειονεκτήματα». Επίσης, σημείωσε πως διαβλέπει ένα «μεγάλο κίνδυνο» στα περίπλοκα θέματα για τα οποία είναι δύσκολο οι πολίτες να κατανοήσουν όλες τις επιπτώσεις τους.

 Η άμεση δημοκρατία στην Ελβετία είναι σαν «το αίμα στο σώμα», αντέτεινε ο Μπουρκχάλτερ. Απηύθυνε έκκληση για πραγματισμό με στόχο την επίτευξη ενός συμβιβασμού με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα. Όμως «η Ελβετία δεν έχει απόλυτα κατανοήσει» την αναστολή των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμμετοχή της Ελβετίας σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, που αποφάσισαν οι Βρυξέλλες αντιδρώντας στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 9ης Φεβρουαρίου. Η ελεύθερη κίνηση των προσώπων συνεχίζει να υφίσταται, υπενθύμισε επίσης ο Μπουρκχάλτερ, έως να τεθεί σε ισχύ η νέα νομοθεσία για τη μετανάστευση όπως έχει προγραμματισθεί να γίνει σε 3 χρόνια.

Ο Γκάουκ ξεκίνησε σήμερα μια επίσημη επίσκεψη διάρκειας δύο ημερών στην Ελβετία, η οποία είναι αφιερωμένη κυρίως στις συνέπειες της ελβετικής ψήφου στον περιορισμό της μετανάστευσης. Σήμερα 285.000 Γερμανοί ζουν στην Ελβετία και 80.000 Ελβετοί υπήκοοι κατοικούν στη Γερμανία. Εκτός των 285.000 Γερμανών κατοίκων της Ελβετίας, περίπου 57.000 Γερμανοί που ζουν στην Ελβετία διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά για να εργαστούν στη Γερμανία. Σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα στις εφημερίδες Tages Anzeiger και Der Bund, ο Γκάουκ δήλωσε ότι σέβεται «την προφανώς δημοκρατική απόφαση» της 9ης Φεβρουαρίου. Εντούτοις ευχήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελβετία να μην απομακρυνθούν η μία από την άλλη και η Βέρνη να βρει μια λύση που θα είναι προσαρμοσμένη «στην οικονομική και κοινωνική αλληλεξάρτηση» με τους εταίρους της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή