Εκθεση-κόλαφος για CIA και ανακριτικές μεθόδους

Εκθεση-κόλαφος για CIA και ανακριτικές μεθόδους

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το αμερικανικό κοινό παραπλανούσε για χρόνια η CIA γύρω από τις σκληρές ανακριτικές της μεθόδους, αποκρύπτοντας λεπτομέρειες για την απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένων, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Αντικατασκοπείας της Γερουσίας.

Τμήματα της απόρρητης έκθεσης των 6.300 σελίδων, που ολοκληρώθηκε πέρυσι, δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Washington Post. Σε αυτήν περιγράφεται με λεπτομέρειες το δίκτυο «μαύρων τοποθεσιών», των μυστικών κέντρων κράτησης της CIA, όπου ανακρίνονταν ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Στις φυλακές αυτές, οι κρατούμενοι υποβάλλονταν σε βασανιστήρια, ακόμη και όταν οι ανακριτές ήταν βέβαιοι πως οι ύποπτοι δεν είχαν άλλες πληροφορίες να αποκαλύψουν. Τα έγγραφα που εξέτασε η επιτροπή περιγράφουν έως σήμερα άγνωστα περιστατικά κακοποίησης και βασανισμών, όπως την επανειλημμένη υποβολή υπόπτου σε εικονικό πνιγμό, σε δεξαμενή παγωμένου νερού στο Αφγανιστάν.

Η έκθεση, που αποτελεί κόλαφο για τους ισχυρισμούς στελεχών της κυβέρνησης Μπους περί της αποτελεσματικότητας των μεθόδων αυτών, δείχνει ότι τα βασανιστήρια δεν οδήγησαν στην άντληση στοιχείων για τον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του στελέχους της Αλ Κάιντα, Αμπου Ζουμπάιντα, ο οποίος συνελήφθη στο Πακιστάν το 2002. Οι αξιόπιστες και ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες που προσέφερε ο Ζουμπάιντα προήλθαν στο σύνολό τους από την ανάκρισή του από πράκτορα του FBI, ενόσω βρισκόταν τραυματίας στο νοσοκομείο. Ο Ζουμπάιντα υποβλήθηκε αργότερα 83 φορές σε εικονικό πνιγμό σε μυστική φυλακή της CIA, χωρίς να δώσει κάποια άλλη αξιόλογη πληροφορία. Ορισμένα από τα απόρρητα έγγραφα δείχνουν ότι υπάλληλοι της CIA εγκατέλειψαν τη μυστική φυλακή της υπηρεσίας στην Ταϊλάνδη, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για όσα συνέβαιναν εκεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή