Εν μέσω δυσκολιών ανέλαβε ο Βαλς

Εν μέσω δυσκολιών ανέλαβε ο Βαλς

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ερώτηση: Τι θα μπορούσε να είναι χειρότερο για τους Γάλλους Σοσιαλιστές από την απώλεια 155 δήμων άνω των 9.000 κατοίκων στις δημοτικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή; Απάντηση: Mια επανάληψη του οδυνηρού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές του Μαΐου και στις εκλογές για τη μερική ανανέωση της γαλλικής Γερουσίας.

Με το βλέμμα στις αναμετρήσεις αυτές, σε οικονομικό κλίμα διαρκώς επιδεινούμενο, ανέλαβε χθες τα καθήκοντά του ο νέος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όρισε έναν οδικό χάρτη για να πάμε ακόμη πιο μακριά, πιο γρήγορα» στον δρόμο της ανάκαμψης, δήλωσε ο Βαλς στον περίβολο του μεγάρου Ματινιόν στο πλευρό του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό. Στόχος είναι να «επεκτείνουμε και να διευρύνουμε το έργο που έχει ήδη γίνει», απαντώντας παράλληλα «στο αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη» το οποίο εκφράστηκε στις δημοτικές εκλογές, πρόσθεσε.

Η σύσταση του νέου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα. Δήλωση υποστήριξης προς τον Βαλς πραγματοποίησε χθες ο απερχόμενος υπουργός Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος είναι επικριτής των πολιτικών λιτότητας και οπαδός της άσκησης προστατευτικής πολιτικής. Η δήλωση του Μοντεμπούρ στο γαλλικό ραδιόφωνο γεφυρώνει κάποια από τα ρήγματα που προκάλεσε η επιλογή του 51χρονου Βαλς.

Στην εσωκομματική αναμέτρηση του 2011, ο μετέπειτα υπουργός Εσωτερικών ήταν ο λιγότερο δημοφιλής μεταξύ των υποψηφίων ηγετών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αποσπώντας ποσοστό 5% των ψήφων, ενώ χθες δέχθηκε ομοβροντία πυρών από σχολιαστές που πρόσκεινται στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος. «Το μέγαρο των Ηλυσίων σάλπισε υποχώρηση και έδωσε στη Γαλλία “τον αγαπημένο πρωθυπουργό της Δεξιάς”», έγραψε ο σχολιαστής Ρολάν Γκρεζά στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα mediapart. «Εγκαθιστώντας τον Μανουέλ Βαλς στο Ματινιόν, ο Ολάντ αιφνιδιάζει ένα εκλογικό σώμα που τις δύο προηγούμενες Κυριακές ζήτησε μάλλον περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη παρά περισσότερο φιλελευθερισμό», σημείωσε η εφημερίδα «Λιμπερασιόν». Οι δύο υπουργοί των Πρασίνων που μετείχαν στην απερχόμενη κυβέρνηση Ερό ανακοίνωσαν ότι δεν θα λάβουν μέρος σε νέα κυβέρνηση, ενώ ερωτήματα υπάρχουν για την παραμονή του υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και για την ενδεχόμενη υπουργοποίηση της πρώην συντρόφου και μετέπειτα πολιτικής αντιπάλου του Ολάντ, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Εντός ολίγων εβδομάδων ο Βαλς θα προσέλθει στις Βρυξέλλες για να αναλύσει τη δέσμευση για εξοικονόμηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ εντός τριετίας, την οποία ανέλαβε τον Ιανουάριο ο πρόεδρος Ολάντ. Χθες ο επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε από την Αθήνα ότι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας «απαιτεί περισσότερες μεταρρυθμίσεις και στη Γαλλία».

Πέρα από τις επιπτώσεις τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, οι κάλπες των δημοτικών εκλογών ανέδειξαν δύο αντικρουόμενες τάσεις. Από τη μια, ο ευρισκόμενος αριστερότερα των Σοσιαλιστών συνασπισμός Πρασίνων-Κόμματος της Αριστεράς θριάμβευσε σε έναν μεγάλο δήμο όπως η Γκρενόμπλ, από την άλλη, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν εξέλεξε έντεκα δημάρχους και 1.400 δημοτικούς συμβούλους, αυξάνοντας την επιρροή του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή