ΚΟΣΜΟΣ

Πρωταπριλιά και… σκωτσέζικη ανεξαρτησία

protaprilia-kai-amp-8230-skotseziki-anexartisia-2015156

Αλλα ήταν επιτυχημένα, άλλα λιγότερο, αλλά όλα ήταν καλοσυνάτα. Τα ψέματα είχαν χθες την τιμητική τους στα διεθνή ΜΜΕ πιο πολύ από κάθε άλλη φορά. Οι βρετανικές εφημερίδες «έπαιξαν» περισσότερο με το ζήτημα της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας. Χαρακτηριστικά ο Guardian δημοσίευσε εκτενή αναφορά στα υποτιθέμενα μυστικά σχέδια της μελλοντικής κυβέρνησης της ανεξάρτητης Σκωτίας να δείξει ότι «ανήκει στην Ευρώπη» και ταυτόχρονα να διαρρήξει τους δεσμούς με τη γειτονική Αγγλία. Κι αυτό, αναφέρει η Guardian, θα το επιτύχει αναγκάζοντας τους οδηγούς να κινούνται στη δεξιά πλευρά του δρόμου. Επίσης στις πινακίδες που έχουν αναρτηθεί στο οδικό δίκτυο, το Μ (motorway) θα αντικατασταθεί με το S (Scotland).

Το ίδιο θέμα, την ανεξαρτησία της Σκωτίας, επέλεξαν και οι Times του Λονδίνου για το πρωταπριλιάτικο ψέμα τους και έτσι ενημέρωσαν τους αναγνώστες ότι ένας ηλικιωμένος Γερμανός αριστοκράτης, ο Δούκας της Σαξονίας Φερδινάνδος, θα χρησιμοποιήσει την ανεξαρτησία της Σκωτίας προκειμένου να διεκδικήσει τον θρόνο από τη βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ. Ομως, σύμφωνα με το BBC, o ιστορικός που αναφερόταν στο δημοσίευμα, ο Αμαντάν Γκιμπλεάν, που στην ιρλανδική διάλεκτο θα πει «Πρωταπριλιά», αποκάλυπτε σε όποιον είχε στοιχειώδεις γνώσεις ότι επρόκειτο για ψέμα.

Ο Telegraph έγραφε ότι ο επικεφαλής του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, Αλεξ Σάλμοντ, θα αντικαταστήσει στα νομίσματα τη βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ ο Independent αποκάλυψε σχέδιο του ΟΗΕ να αναπτύξει δυνάμεις κυανόκρανων στα σύνορα Σκωτίας – Βρετανίας προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αψιμαχιών μεταξύ των στρατευμάτων των δύο ανεξάρτητων, πλέον, κρατών.

Η Daily Mail επέλεξε και αυτή το θέμα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας και σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι η Βρετανία θα αλλάξει σημαία αν η Σκωτία επιλέξει την ανεξαρτησία.

Η Daily Express και το τηλεοπτικό κανάλι ITV προτίμησαν να γνωστοποιήσουν στο κοινό τους ότι κότες σε ένα αγρόκτημα στο Σάφολκ γέννησαν τετράγωνα αυγά, ενώ η Sun τα έβαλε με τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία δήθεν έδωσε άδεια για να γίνουν έρευνες εξόρυξης πετρελαίου στους κήπους των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο.

Η Ηuffighton Post στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι ο δημοσιογράφος Πιρς Μόργκαν, μέχρι πρότινος παρουσιαστής εκπομπής του CNN, δέχθηκε να εργαστεί ως σύμβουλος για το βρετανικό Κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, ενώ η εκπομπή ABC Νews Breakfast ανακοίνωσε ότι οι δύο παρουσιαστές θα παραιτηθούν εντός του μηνός επειδή ο καφές δεν είναι καλής ποιότητας.

Ομως, βέβαια, τα αστεία της Πρωταπριλιάς δεν είναι προνόμιο των ΜΜΕ. Στην Αυστραλία π.χ. η εταιρεία Kraft ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα νέο ενεργειακό ποτό, το Vegemite i Drink 2.1 που θα έχει την ίδια γεύση με το παραδοσιακό και λατρεμένο Vegemite, ένα άλειμμα μαγιάς που λατρεύουν οι Αυστραλοί, ενώ το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι κατάφερε να εκγυμνάσει πάπιες να διασχίζουν τον δρόμο από τη διάβαση προκειμένου να μην πέφτουν θύματα τροχαίων δυστυχημάτων.

Τα πρωταπριλιάτικα του kathimerini.gr

"Γέφυρα" Ρεν μεταξύ Ε. Βενιζέλου – Γ. Παπανδρέου

Νέα πρυτανική θητεία θα διεκδικήσουν Πελεγρίνης – Μυλόπουλος