Μακελειό σε στρατόπεδο των ΗΠΑ

Μακελειό σε στρατόπεδο των ΗΠΑ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΦΟΡΤ ΧΟΥΝΤ, Τέξας. Βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ, ο οποίος παρακολουθούνταν από ψυχιάτρους, είναι ο δράστης του περιστατικού στο στρατόπεδο του Φορτ Χουντ, που οδήγησε στον θάνατο τριών ανθρώπων και στον τραυματισμό 16, τρεις από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τις Αρχές, δράστης είναι ο Ιβάν Λοπέζ, που υπηρέτησε στο Ιράκ για τέσσερις μήνες το 2011, χωρίς ωστόσο να τραυματισθεί. Αφού επέστρεψε στις ΗΠΑ, ο Λόπεζ δήλωσε ότι πάσχει από σύνδρομο μετατραυματικού στρες, για να αναζητήσει βοήθεια από τις ψυχιατρικές υπηρεσίες του στρατοπέδου.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν πως ο Λόπεζ εισέβαλε το βράδυ της Τετάρτης σε κτίριο του στρατοπέδου και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως με ημιαυτόματο πιστόλι Smith& Wesson 45 χιλιοστών, το οποίο είχε προσφάτως αγοράσει από οπλοπωλείο του Τέξας. Αμέσως μετά, μπήκε στο αυτοκίνητό του και συνέχισε να πυροβολεί από το ανοιχτό παράθυρο, καθώς οδηγούσε μέσα στη βάση. Λίγο πριν εισβάλει σε δεύτερο κτίριο, ο Λόπεζ ήλθε αντιμέτωπος με γυναίκα στρατονόμο στον χώρο στάθμευσης. Αντί, όμως, να πυροβολήσει εναντίον της, ο Λόπεζ τοποθέτησε την κάννη στον κρόταφό του και αυτοκτόνησε.

Ο Λόπεζ είχε μεταταχθεί στο αχανές Φορτ Χουντ τον Φεβρουάριο, από άλλο στρατόπεδο του Τέξας, ενώ οι γιατροί του στρατοπέδου τού είχαν χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή για αντιμετώπιση κρίσεων πανικού.

Σε δηλώσεις του από το Σικάγο, όπου βρισκόταν χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε για πλήρη διερεύνηση του περιστατικού, μνημονεύοντας τις μεγάλες θυσίες των στρατιωτών του Φορτ Χουντ σε Ιράκ και Αφγανιστάν. «Υπηρετούν υπερήφανα, και όταν βρίσκονται στη βάση τους, πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, είναι σαφές ότι αυτή η αίσθηση ασφάλειας διερράγη για ακόμη μία φορά», είπε ο κ. Ομπάμα.

Το Φορτ Χουντ είχε γίνει σκηνικό ακόμη ενός περιστατικού αμόκ το 2009, με θρησκευτικά όμως κίνητρα. Τον Νοέμβριο του 2009, ο στρατιωτικός ψυχίατρος Νιντάλ Χασάν εισέβαλε σε κτίριο της βάσης φωνάζοντας «Αλλαχού ακμπάρ!» (Ο Αλλάχ είναι παντοδύναμος) και άνοιξε πυρ εναντίον συναδέλφων του, σκοτώνοντας 13 από αυτούς. Τη σφαγή διέκοψαν στρατονόμοι, που πυροβόλησαν στην πλάτη τον Νιντάλ, τραυματίζοντάς τον. Ο δράστης καταδικάσθηκε πέρυσι σε θάνατο και κρατείται στο στρατιωτικό σωφρονιστήριο του Φορτ Λέβενουερθ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, απόστρατος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ εισέβαλε ένοπλος στον ιστορικό ναύσταθμο της Ουάσιγκτον, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους, προτού εξοντωθεί από το προσωπικό ασφαλείας. Μετά το περιστατικό αυτό, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ είχε διατάξει την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο έδαφος των ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή